Infofinanciar > Info > Mai mulți bani pentru români! Marcel Ciolacu spune când va intra plata numărul 2 din PNRR
Info

Mai mulți bani pentru români! Marcel Ciolacu spune când va intra plata numărul 2 din PNRR

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Sursa foto: CaleaEuropeană

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a vorbit despre cererea de plată numărul 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a spus că plata se va face fără probleme imediat ce vor primi răspunsul Comisiei Europene pentru ultimul text al legii avertizorilor de integritate. De asemenea, liderul PSD a transmis și faptul că cea de-a treia cerere de plată va fi aprobată de Comisia Europeană.

Oficialul român a spus că așteaptă ca să primească aprobarea pe ultimul document și după care se va debloca alocarea banilor.

Cererea de plată numărul 2 fără probleme 

„Şi de Ministerul Energiei ultimele modificări convenite. Au fost prezentate şi se aşteaptă de la Comisia Europeană ultimul ok. Ştiţi că jalonul este îndeplinit în momentul în care şi Comisia consideră că acea legislaţie se ridică la cele ce ne-am asumat prin PNRR. Eu sunt ferm convins că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte cererea 2 de plată. Am discutat şi despre cererea 3 de plată şi am văzut lista cu priorităţi, astfel încât să nu avem probleme nici cu cererea 3 de plată, cu toate că se poate lungi perioada, eu cred că ne vom încadra”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că este sigur că statul român va obține aprobarea pentru cea de-a doua plată a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Nici Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a transmis faptul că acest jalon evidențiază două lucruri importante despre pensiile speciale: sustenabilitatea și contributivitatea.

„În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană”, a spus Boloș.

Parlamentarii, pe listă pentru pensiile speciale?

De asemenea, Ciolacu a vorbit și despre pensiile speciale, care este unul dintre cele mai discutate subiecte la momentul actual. 

„Va fi exact cum am făcut cu legile Educaţiei, aceeaşi abordare este şi privind legislaţia pe pensiile speciale. A venit raportul de la Banca Mondială s-au extras anumite lucruri de acolo de către domnul ministru. Se lucrează la comisie, dar se lucrează în paralel şi la acest grup de lucru. Nu poţi să soliciţi o legislaţie ca să câştigi mai mult la pensie decât cât ai câştigat în activitate. Nu există măsuri pentru anumită parte. În schimb, există plafoane. Eu m-am uitat pe media pensiilor militare, nu este una care să sară din bunul simţ sau din şabloane. Repet. Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale, din punctul meu de vedere”, a declarat Ciolacu.

Totuși, acesta a oferit un răspuns clar în ceea ce privește includerea parlamentarilor în această lege a pensiilor. Principalul argument a fost că nu se aplică aceeași legislație pentru oficialii români, conform news.ro.

„Va fi o legislaţie separată pentru parlamentari, pentru că se încadrează pe alte legi. În acest moment vorbim despre pensii, vedem dacă abordarea trebuie să se extindă la anumite salarii exagerate. În sistemul bugetar Preşedintele României trebuie să aibă cel mai mare venit. Nu este niciun plafon discutat şi stabilit”, a continuat Marcel Ciolacu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.