Infofinanciar > Info > România riscă să plătească „sute de milioane de euro” dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale. Ce spune Marcel Boloș
Info

România riscă să plătească „sute de milioane de euro” dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale. Ce spune Marcel Boloș

Boloș Sursa foto Universul.net
Sursa foto Universul.net

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat la Digi24 că România riscă să plătească sute de milioane de euro dacă nu respectă jaloanele reformei pensiilor speciale.

România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale, iar în jalonul 215 se precizează că există două condiții esențiale pentru acest proces: sustenabilitatea sistemului și implementarea contributivității.

Reforma pensiilor speciale explicată de Marcel Boloș

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene a punctat faptul cî  în situația în care România nu-și respectă aceste angajamente și ”nu ajungem la o soluție cu Comisia Europeană”, țara noastră riscă să fie obligată la plăți de sute de milioane de euro”.  Ministrul Investițiilor Europene și-a continuat declarația și a precizat că ”Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale.

Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta.

Cea de-a doua condiţie este cea legată de contributivitate. Sigur de aici discuţiile care au loc în spaţiul public şi se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot să fie numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană” potrivit News.ro.

Sute de milioane de euro, sancțiuni pentru România

Boloș a explicat și ce se va întampla dacă” În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană. Până la urmă este o asumare de responsabilitate din partea Guvernului şi Parlamentului României”.

Marcel Boloș a transmis că reprezentanții Comisiei Europene sunt „intransigenți” și că sunt trei piloni fundamentali pentru PNRR care au fost legați de aprobarea planului pentru România. Când vine vorba despre acești piloni, Comisia Europeană nu va face niciun compromis: reforma pensiilor, guvernanța corporațiilor de stat și decarbonizarea.

Banii din PNRR sunt în joc

„Sunt măsuri dureroase pe care trebuie să le conştientizăm foarte bine pentru că noi, i-am spus şi domnului premier, înaintăm cu proiectele de investiţii, avem în spate angajamente pe care ni le asumăm din banii din PNRR. Aceste investiţii sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro şi noi practic intrăm într-un drum cu înfundătura, dacă reformele asumate nu le facem şi atunci problema se complică substanţial.

România are nevoie de cererile de plată să fie onorare integral, pentru că angajamentele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro. Să nu uităm că reforma pensiilor are cele două subcomponente. Pe de o parte este proiectul legii privind pensiile speciale şi pe de altă parte este reforma pensiilor care urmează ca jalon pentru următoarea cerere de plată şi din acest punct de vedere trebuie să fim foarte atenţi la deciziile pe care le luăm, pentru că e un jalon foarte, foarte greu pentru România”, concluziona Marcel Boloș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.