Infofinanciar > Lumea la zi > Se pregătește Viktor Orban să viziteze Ucraina? „După îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile, vizita poate avea loc”
Lumea la zi

Se pregătește Viktor Orban să viziteze Ucraina? „După îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile, vizita poate avea loc”

Viktor Orban, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Atunci când „toate condițiile prealabile vor fi îndeplinite”, primul ministru ungar, Viktor Orbán ar putea călători în Ucraina, potrivit lui Peter Szijjártó, ministrul de externe de la Budapesta, care a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat postului de televiziune croat N1.

„Am primit o invitaţie, iar acum trebuie să finalizăm partea tehnică a pregătirilor. După îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile, vizita poate avea loc, dar acum ne aflăm în stadiul de pregătire tehnică. Premierul a discutat recent cu preşedintele Volodimir Zelenski la Bruxelles. Suntem întotdeauna pregătiţi pentru dialog şi sperăm că dialogul va avea sens. Acum pregătim totul, vom vedea”, a declarat Szijjártó, potrivit United24Media, citată de Mediafax.

Ce condiții impune Ungaria

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a adăugat că succesul efortului de restabilire a drepturilor etnicilor maghiari din zona transcarpatică a Ucrainei va determina dacă premierul va vizita sau nu Kievul, scrie Mediafax.

El a menționat că, la 9 februarie, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski era prezent la reuniunea Uniunii Europene, premierul ungar a avut o discuție cu acesta.

„Suntem întotdeauna pregătiți pentru dialog cu Ucraina. Sperăm că dialogul va avea sens”, a adăugat Péter Szijjártó. Ziarul maghiar Nepszava a raportat mai devreme că în timpul scurtei sale întâlniri cu Volodimir Zelenski în marginea summitului UE, Viktor Orban a primit o invitație să viziteze Kievul.

„Caile de comunicare trebuie lăsate deschise, astfel încât părțile adverse să poată negocia semnificativ la un moment dat. Pentru că, dacă acest canal nu este disponibil, nu există nicio posibilitate de negociere și atunci nu există nicio speranță de pace”, a spus ministrul de Externe când a fost la Minsk. Tot atunci,  el a subliniat că nu a negociat cu rușii din Minks. „Dacă vreau să negociez cu rușii în orice moment, voi negocia, nu trebuie să zbor într-o țară terță pentru asta”, declara atunci Peter Szijjártó.

Poziția lui Viktor Orban

Viktor Orbán nu a vizitat încă Kievul, în ciuda faptului că președinții marii majorități a națiunilor europene au purtat deja discuții acolo, iar Joe Biden tocmai a efectuat o vizită surpriză. Spre deosebire de alți lideri ai UE, premierul ungar nu a mai vizitat capitala Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. În schimb, președintele Ungariei, Katalin Novak, a vizitat Kievul anul trecut,  potrivit atv.hu.

Încă de la izbucnirea războiului, pozițiile pro-ruse ale regimului de la Budapesta au fost bine cunoscute. Orban a luat, de asemenea, o serie de inițiative anti-occidentale în ultimii ani, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor în interiorul UE. Ziarul Financiar susține că Ungaria se confruntă cu dificultăți financiare, în ciuda deciziei sale de a achiziționa gaz rusesc în ruble și a refuzului de a oferi asistență militară Ucrainei. Cu toate acestea, Budapesta a contribuit la problema refugiaților din Ucraina și a acordat în același timp ajutor umanitar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.