Infofinanciar > Lumea la zi > Se pregătește o amenințare radioactivă la granița Moldovei? Ministerul rus de Externe anunță ultimele provocări de pe front
Lumea la zi

Se pregătește o amenințare radioactivă la granița Moldovei? Ministerul rus de Externe anunță ultimele provocări de pe front

armata rusa (sursă foto: The Times of Israel)
sursă foto: The Times of Israel

Liderii Federației Ruse pare că sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la un posibil atac cu materiale radioactive din partea armatei ucrainene, mai ales pentru că această amenințare vine chiar din apropierea Transnistriei. Tensiunile de pe front sunt din ce în ce mai mari, mai ales de când se speculează un viitor conflict și cu Republica Moldova.

Acest mesaj vine tocmai din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Afaceri Externe de la Moscova, Maria Zaharova, printru-un comunicat de presă de miercuri, 1 martie: „Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanțe radioactive şi la contaminarea terenului”, se arată în respectivul comunicat.

Comitetul de anchetă al Rusiei, organism ce se ocupă de anchete importante la nivel național, a anunțat faptul că pregătește un raport de amploare în care va specifica, cu detalii și dovezi, faptul că se pregătește un eveniment de amploare și va urma să acuze Federația Rusă de cele întâmplate. Potrivit agenției TASS. Chișinăul a venit rapid cu o reacție la aceste declarații și a transmis faptul că nu comentează „falsuri şi speculaţii”.

Reacții

Răspunsurile cu privire la aceste speculații au venit foarte rapid, căci acest context accentuează starea de neliniște la nivelul opiniei publice cu privire la ceea ce ar urma să se întâmple chiar la granița Republicii Moldova. „De asemenea, este îngrijorător faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea”, a mai spus Zaharova în același comunicat.

Oficialii de la Chișinău au comentat declarațiile purtătoarei de cuvânt printr-o intervenție a noului premier, Dorin Recean. „Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă”.

Republica Moldova cere ajutor la București

Pentru a negocia o posibilă colaborare cu autoritățile de la București, prim-ministrul Republicii Moldova a sosit miercuri, 1 martie, în Capitala României pentru a se întâlni cu omologul său, Nicolae Ciucă. „Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a agresiunii Rusiei şi războiului atroce al Rusiei în Ucraina. (…) Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al Bucureştiului, transmis la întrevederea de săptămâna trecută a preşedinţilor (Maia – n.r.) Sandu şi (Klaus – n.r.) Iohannis. Ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor”.

„Aici vreau să dau asigurări că Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”, a spus Recean, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria din București, citat de digi24.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.