Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză CNN: Situația din Republica Moldova și similaritatea mișcărilor Rusiei de azi cu cele de dinainte de a invada Ucraina
Lumea la zi

Analiză CNN: Situația din Republica Moldova și similaritatea mișcărilor Rusiei de azi cu cele de dinainte de a invada Ucraina

Transnistria
Foto: dreamstime.com

Tensiunile cresc în Republica Moldova, o țară mică de la granița de sud-vest a Ucrainei, unde Rusia a fost acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat care ar putea antrena națiunea în războiul Kremlinului.

Președintele moldovean, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a alimenta tulburările pe fondul unei perioade de instabilitate politică, reluând avertismente similare făcute anterior de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Bătălia  pe Transnistria

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat în mod nefondat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra unui teritoriu pro-rus din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar.

În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile sale în ceea ce privește Republica Moldova seamănă izbitor de mult cu mișcările pe care le-a făcut înainte de anexarea Crimeii în 2014 și de invazia sa la scară largă în Ucraina, anul trecut.

Marți, Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoștea parțial independența Republicii Moldova, informeaza Reuters. Joi, ministerul rus al apărării a acuzat Ucraina că, „în viitorul apropiat”, „pregătește o provocare armată” împotriva regiunii separatiste pro-ruse Transnistria din Republica Moldova, a relatat agenţia rusă de presă TASS.

Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține acuzația ministerului, care a fost respinsă de Republica Moldova.

Avanpost rusesc

Afirmația i-a pus în alertă pe liderii occidentali, masi ales că survine la aproape exact un an după ce Vladimir Putin a făcut afirmații similare, nefondate, potrivit cărora rușii ar fi fost ținta unor atacuri în Donbas – flancul estic al Ucrainei, unde Moscova a sprijinit separatiștii militanți începând din 2014 – ceea ce i-a permis să prezinte invazia sa în această țară ca pe o acţiune de autoapărare.

În centrul intereselor Rusiei în Republica Moldova se află Transnistria, un teritoriu separatist de pe flancul estic al țării care găzduiește trupe rusești de zeci de ani. Teritoriul, o enclavă de aproximativ 4.100 km pătraţi, situată pe râul Nistru, s-a declarat republică sovietică în 1990, opunându-se oricărei încercări a Republicii Moldova de a deveni un stat independent sau de a fuziona cu România după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Când Republica Moldova a devenit independentă, un an mai târziu, Rusia s-a introdus rapid ca o așa-numită „forță de menținere a păcii” în Transnistria, trimițând trupe pentru a-i susține pe separatiștii pro-Moscova de acolo.

A urmat un război cu forțele moldovenești, iar conflictul s-a încheiat într-un impas în 1992. Transnistria nu a fost recunoscută la nivel internațional, nici măcar de Rusia, dar forțele moldovenești au lăsat-o ca stat separatist de facto. Acest blocaj a lăsat teritoriul și cei aproximativ 500.000 de locuitori ai săi prinși într-un blocaj, guvernul de la Chișinău neavând practic niciun control asupra teritoriului până în prezent.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.