Lumea la zi

Se conturează „Uniunea Asiatică”! Rusia vrea să se alieze cu Kazahstan și Uzbekistan în domeniul gazelor

Tokayev și Putin, Sursă foto: Akorda
Sursă foto: Akorda

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a anunțat marti că țara sa ar fi dispusă să se alieze cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a se sprijini reciproc în ceea ce privește comerțul de gaze. Însă, „uniunea” ar avea ca scop și intensificarea livrărilor spre alți cumpărători, cum ar fi China.

De altfel, această propunere a fost făcută chiar de președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o discuție de luni pe care a avut-o cu omologul său kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a spus marți purtătorul de cuvânt al liderului de la Astana.

Rusia este un cunoscut și important exportator de gaze naturale în întreaga lume, în timp ce Uzbekistanul şi Kazahstanul produc gaz suficient pentru întregul consum propriu. De asemenea, cele două țări asiatice sunt legate printr-un gazoduct de Rusia, iar o altă conductă. Însă, pe teritoriul celor două traversează o conductă separată, al cărei capăt este China, scrie Digi24.

Până în prezent, administrațiile Kazahstanului şi Uzbekistanului nu au raportat vreun transport de tranzit cu gaz rusesc spre China sau spre alte ţări.

Kazahstanul, aliatul Rusiei

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi liderul Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokayev s-au întâlnit luni la Kremlin, pentru a-și reafirma legăturile strânse dintre cele două țări, în contextul tensiunilor ce au apărut pe fondul războiului din Ucraina.

„Aceasta este prima mea vizită în străinătate după acest eveniment și acest lucru are în sine o semnificație politică și, desigur, un anumit simbolism”;„Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic”, a mai susținut Tokayev.

Liderul de la Astana a mai elogiat „relaţiile profunde în domenii foarte diferite” între Moscova şi Astana, susținând că are „mari proiecte pentru capitalul rus” în Kazahstan.

La rândul său, Putin a subliniat „caracterul special” al relaţiilor dintre Rusia şi Kazahstan.

Pentru Tokayev, aceasta a fost prima vizită oficială în străinătate după învestirea acestuia, de săptămâna trecută, pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, scrie Newsweek România.

Se orientează spre Est

În urma sancțiunilor trasate de Uniunea Europeană țării sale (din cauza conflictului început în Ucraina), președintele Vladimir Putin a anunțat luni că Rusia își va reorienta exporturile și importurile către noi piețe, în special în zona Asiei.

„Se acordă o atenție deosebită dezvoltării unei infrastructuri comune de transport și logistică, eliminării restricțiilor care împiedică schimburile comerciale și de investiții. Acest lucru este deosebit de important acum, când comerțul internațional este în criză. Având în vedere acest lucru, Rusia implementează măsuri la scară largă pentru a-și reorienta operațiunile de export-import către noi piețe. Se lucrează la echiparea și îmbunătățirea eficienței noilor coridoare internaționale principale – Est-Vest și Nord-Sud”, a mărturisit Putin la un forum de cooperare interregională cu Kazahstan.