Infofinanciar > Lumea la zi > Nici frigul nu-l oprește pe Putin! Rusia și Ucraina iau măsuri pentru un război de iarnă
Lumea la zi

Nici frigul nu-l oprește pe Putin! Rusia și Ucraina iau măsuri pentru un război de iarnă

Victime, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Mai multe autorități din Ucraina au făcut eforturi pentru a relua serviciile esențiale la nivelul întregii țări după ce Rusia a condus mai multe atacuri cu bombardamente. Atât țara lui Zelenski, cât și cea a lui Putin iau măsuri pentru a-și asigura avantajul de război în timpul sezonului rece.

O bună parte din orașul Kherson, care a fost recent eliberat de către armata ucraineană, a rămas pe 27 noiembrie fără curent electric. În tot acest timp, autoritățile încercau să pună din nou rețeaua în funcțiune. Oficialii au transmis că, din neferice, doar 5% din gospodării au fost reconectate și primesc energie electrică.

În același timp, primarul Kievului, Vitali Kliciko, acuzat de Volodimir Zelenski de o gestionare prea lentă a restabilirii serviciilor, a transmis într-un interviu publicat pe 27 noiembrie de cotidianul german Bild, că lucrările sunt desfășurate într-un ritm accelerat în capitală.

Nu cu mult timp în urmă, Serhi Kovalenko, directorul operațional al YASNO, furnizorul de energie al Kievului, a precizat că situația din oraș se îndreaptă spre bine, dar a rămas în continuare „destul de dificilă”. El a precizat că locuitorii Kievului trebuie să primească cel puțin patru ore de energie electrică pe zi.

Rusia a continuat să bombardeze pe 27 noiembrie mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei. Oficialii au transmis că ambele părți par să fie încetinite de ploaie și de drumurile noroioase, dar apropierea temperaturilor mai scăzute ar putea fi un prilej pentru reluarea acțiunilor.

Generalul Iarnă este pe poziții

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup influent de analiză, care a avut în centrul reflecției evoluția războiului, menționează că informațiile din zonele critice de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, inclusiv din Svatove, Bahmut și Vuhledar, indică faptul că operațiunile de ambele părți „sunt în prezent îngreunate de ploile abundente și de noroaie”, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

„Anticipăm că temperaturile vor scădea în întreaga Ucraină în cursul săptămânii viitoare, ceea ce va duce probabil la înghețarea solului și va accelera ritmul luptelor pe măsură ce mobilitatea va crește de ambele părți”, transmite Institutul în buletinul său de informații actualizate permanent.

„Nu este clar dacă vreuna dintre părți plănuiește sau se pregătește în mod activ să reia operațiunile majore de ofensivă sau contraofensivă în acel moment, dar factorii meteorologici care au împiedicat astfel de operațiuni vor începe să dispară”, a completat Institutul pentru Studiul Războiului.

Catastrofa care a distrus vieți

Iaroslav Ianușevici, guvernatorul regiunii Kherson, a transmis oe 27 noiembrie pe canalul său de Telegram că în weekend au fost desfășurate 50 de bombardamente în sudul Ucrainei. Ianușevici a acuzat Rusia de terorism și a precizat că țara lui Putin vizează civili, subliniind că o persoană a murit și două au fost rănite în bombardamente.

Conform coordonatorului rezident al ONU, Denise Brown, viața în Kherson este destul de dificilă. Mai mult decât atât, ea a precizat că civilii părăsesc țara în număr mult mai mare.

Brown a menționat că amploarea distrugerilor se ridică la nivelul unui catastrofe și că necesarul pentru supraviețuire în oraș și în oblast este foarte mare. Ea a subliniat ajutorul ONU, care transportă pentru Ucraina alimente, apă, medicamente, pături și saltele. „Timpul este esențial, bineînțeles, înainte de a deveni o catastrofă absolută”, a transmit reprezentanta ONU.

În zona de est a regiunii Donețk, cinci persoane și-au pierdut viața în bombardamentele din ultima zi, conform informațiilor transmise de guvernatorul Pavlo Kirilenko. Bombardamentele în timpul nopții au fost raportate de oficialii regionali în zonele Zaporojie și Dnipropetrovsk, la vest.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că o persoană și-a pierdut viața și trei cetățeni au fost răniți în regiunea de nord-est.