Infofinanciar > Lumea la zi > Rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan! Noul președinte a cerut ajutor Rusiei
Lumea la zi

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan! Noul președinte a cerut ajutor Rusiei

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan! Noul președinte a cerut ajutor Rusiei
sursa foto daily sabah

Secțiile de votare s-au închis în Kazahstan, unde se așteaptă ca președintele în exercițiu Kassym-Jomart Tokayev să obțină o victorie în cadrul alegerilor anticipate, consolidându-și controlul asupra puterii la mai puțin de un an după ce l-a înlăturat pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaev.

Rezultatele preliminare au arătat că Tokayev a obținut o victorie zdrobitoare, cu 81,31% din voturi, în conformitate cu sondajele anterioare la ieșirea de la urne care îi dădeau între 82,2% și 85,5% din voturi.

Alegerile de duminică au loc după tulburările sângeroase care au zguduit țara în acest an, iar Tokayev a luat măsuri pentru a înăbuși influența fostului președinte, Nursultan Nazarbaev.

Alegerile au fost devansate ca urmare a tensiunilor din țară

Alegerile prezidențiale fuseseră inițial programate pentru sfârșitul anului 2024, dar au fost devansate după tulburările din ianuarie, marcate de o serie de proteste la nivelul întregii țări, împotriva costurilor ridicate ale vieții și recesiunii cu care Kazahstanul se confruntă. 238 de persoane și-au pierdut viața în urma protestelor, conform Digi24.

Cinci candidați s-au înscris pe buletinul de vot împotriva lui Tokayev, dar, având în vedere perioada scurtă de campanie care a început la sfârșitul lunii octombrie, aceștia au avut puține oportunități de a ridica provocări semnificative. Sondajele de opinie au prezis că niciunul dintre ceilalți cinci candidați nu va obține un scor cu două cifre.

„Oamenii și-au exprimat în mod clar încrederea în mine și trebuie să o justificăm”, a declarat Tokayev, în vârstă de 69 de ani, la aflarea rezultatelor.

Fostul diplomat, care a venit la putere în 2019 ca succesor ales de Nazarbaiev, după ce acesta din urmă și-a anunțat demisia. Nazarbaiev s-a remarcat în viața politică încă din perioada sovietică și a condus țara timp de 28 de ani, fiind ales președinte pentru prima dată în 1991. s-a despărțit de fostul său patron după o revoltă din ianuarie pe care Tokayev a numit-o o tentativă de lovitură de stat.

Tokayev va continua reformarea statului

Duminică, Tokayev a declarat că va continua reformarea sistemului politic prin convocarea unor alegeri parlamentare anticipate anul viitor. Tokayev a părăsit anul acesta partidul de guvernământ Amanat și a supravegheat reformele care au facilitat înființarea de noi partide politice, relatează Reuters.

Comisia națională pentru alegeri a declarat că aproximativ 69% din electorat a votat până la sfârșitul zilei (14:00 GMT). Datele din mai multe sondaje la ieșirea de la urne vor fi publicate după miezul nopții (18:00 GMT), iar rezultatele preliminare ale votului sunt așteptate luni.

Alegerea pentru un mandat de șapte ani vine în contextul în care Tokayev a luat măsuri pentru a menține distanța Kazahstanului față de Rusia, aliat de lungă durată și putere regională dominantă. Tokayev a cerut ajutorul Rusiei pentru a pune capăt tulburărilor, dar de atunci a evitat să susțină public războiul Rusiei din Ucraina.

Rusia este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, iar alunecarea Rusiei în recesiune a afectat creșterea economică kazahă, în timp ce puterea rublei, stimulată de controalele de capital, a contribuit la creșterea inflației în Kazahstan la un nivel record al ultimilor 14 ani.

Potrivit grupurilor de opoziție și presei locale, poliția a reținut câteva zeci de persoane care au organizat proteste de mică amploare împotriva alegerilor în Almaty, susținând că acestea nu sunt legale. Poliția a declarat că unii protestatari au fost eliberați la scurt timp, în timp ce alții au fost acuzați de infracțiuni minore.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.