Infofinanciar > Info > Se apropie „Sfântul Ştefan”! Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu ocazia acestei sărbători
Info

Se apropie „Sfântul Ştefan”! Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu ocazia acestei sărbători

Sfântul Ștefan, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Pe data de 27 decembrie a fiecărui an, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan. Acesta a fost, potrivit religiei, primul mucenic care și-a sacrificat viața pentru credință și primul dintre diaconi, care a fost ales la propunerea Sfinților Apostoli.

În această zi de sărbătoare, creștinii respectă temeinic o serie de tradiţii, care, potrivit unor superstiții, pot fi aducătoare de noroc.

Printre obiceiurile românilor de Sfântul Ștefan se numără pomenirea tuturor celor plecaţi în veşnicie, mai ales a celor dispăruţi în împrejurări tragice.

De asemenea, creștinii trebuie să împartă pachețele cu mâncare oamenilor nevoiași, dar și persoanelor care poartă numele acestui mare sfânt.

Tototdată, gospodinele din unele zone ale Munteniei pregătesc cu ocazia acestei zile „pâinicile lui Ştefan”. Preparatele sunt obținute dintr-un aluat asemănător celui de cozonac.

Potrivit tradiției, aceste pâinici simbolizează pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan.

Superstițiile acestei sărbători

Românii care au probleme de sănătate sau care se judecă de multă vreme vor avea parte de vindecare și noroc dacă vor aduce în casa lor o icoană sfințită cu Sfântul Ştefan, scrie România TV.

De asemenea, cu ocazia acestei sărbători, cei care au în familie rude cu afecțiuni, pentru a-i ajuta să se vindece, trebuie să facă cât mai multe fapte bune.

Sfântul Ştefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun

Potrivit calendarului creștin-ortodox, Sfântul Ştefan este sărbătorit imediat după Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos pe 25 decembrie, deoarece acesta a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos.

Ştefan a fost primul dintre cei şapte diaconi aleşi din rândul evreilor elenişti. Potrivit religiei, ceilalți diaconi erau: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae Antiohianul.

În timpul vieții sale, Ștefan îi întărea pe credincioşi în credinţă și, de cealaltă parte, îi mustra pe cei necredincioşi. Acesta chiar s-a adresat celor care nu credeau în Dumnezeu că au decis să-l omoare pe Fiul acestuia „din zavistie şi din nedreptate!”.

De altfel, cu ocazia unei adunări în Ierusalim, Sfântul Ștefan a vestit tuturor pe Iisus Hristos.

„Bărbaţi, fraţi, aflaţi pentru ce s-au înmulţit răutăţile între voi şi s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile şi S-a pogorît pentru păcatele noastre şi S-a născut din Sfânta şi Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputinţele noastre le-a luat şi bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leproşi i-a curăţit şi dracii a izgonit”, se arată în cartea Vieţile Sfinţilor, scrie Digi24.

Însă, pentru credința lui, Sfântul Ștefan avea să fie ucis cu pietre. În timp ce era lovit, acesta se ruga pentru sufletele asupritorilor: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Astfel, Ștefan a devenit primul martir creştin. Tradiția spune că trupul Sfântului Ștefan a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.