Infofinanciar > Info > De ce joacă englezii fotbal în a doua zi de Crăciun? Boxing Day și povestea din spate
Info

De ce joacă englezii fotbal în a doua zi de Crăciun? Boxing Day și povestea din spate

talksport.com
FOTO:talksport.com

În a doua zi de Crăciun, în campionatul de fotbal Premier League, se desfășoară o etapă cunoscută pentru fanii sportului rege drept boxing day. Cutumele britanice consemnează faptul că de boxing day , cei înstăriți obișnuiau să împacheteze daruri pentru cei nevoiași. Era o zi liberă pentru servitori, care obțineau o cutie specială de cadouri de Crăciun din partea celor pe care îi serveau.

Bisericile, la rândul lor, strângeau bani pe tot parcursul anului și îi repartizau de Crăciun. Această zi are legături și cu sportul rege, anual pe 26 decembrie, în Premier League se joacă o etapă specială. În momentul de față, pe 25 decembrie, în campionatul englez de fotbal nu se desfășoară niciun meci de fotbal, însă lucrurile au stat altfel. Anterior erei televiziunii, în prima zi de Crăciun calendarul fotbalistic includea o serie de meciuri.

Ce înseamnă Boxing Day

La jumătatea secolului XX obiceiul a fost modificat urmând ca în 1957 acesta să fie eliminat complet. Pentru a menține tradiția fotbalului din perioada sărbătorilor de iarnă, britanicii au mutat partidele în ziua de 26 decembrie, de Boxing Day.

Începând din clipa respectivă, arenele de fotbal din Marea Britanie găzduiesc neîntrerupt meciuri de fotbal în perioada de Crăciun și sfârșit de an. Microbiștii se pot bucura de spectacolul sportului rege în ajunul anului nou sau chiar în prima zi a anului.

Una din cele ciudate etape din istoria fotbalului britanic s-a consumat chiar de Boxing Day în campionatul din 1963. Peste 66 de goluri au fost marcate în cele 10 partide disputate în a doua zi de Crăciun. Din cele 20 de echipe înscrise atunci în campionat doar două nu au reușit să marcheze în ziua respectivă, potrivit eurosport.ro.

Recordul de goluri marcate a fost atins la meciul dintre Fulham și Ipswich Town, încheiat în favoarea gazdelor. Zece goluri au mai fost marcate și în confruntarea dintre Blackburn Rovers și West Ham, gazdele au marcat de opt ori în poarta gazdelor, în timp ce echipa londoneză a punctat de două ori.

În anul 2020 Boxing Day s-a desfășurat pentru prima oară fără public

Boxing Day 1963 consemnează și una dintre umilințele suferite de Manchester United în fața echipei Burnley, diavolii au fost învinși cu 6-1. Liverpool și Chelsea Londra reușeau victorii răsunătoare în fața adversarilor marcând de cinci ori respectiv șase ori în poarta adversarilor.

În anul 2020 Boxing day s-a desfășurat pentru prima oară fără public. Capul de afiș al etapei a fost derby-ul dintre Arsenal și Chelsea încheiat cu victoria tunarilor, Arsenal s-a impus cu 3-1.

Anul acesta meciurile care vor ține prim planul în Premier League cu prilejul etapei Boxing Day vor fi cele din 26 decembrie dintre Aston Villa și Liverpool sau derby-ul londonez dintre Arsenal Londra și West Ham United. De Sfântul Ștefan, în a treia zi de Crăciun, se vor desfășura două meciuri dintre Chelsea și Bournemouth sau Manchester United versus Nottingham Forest.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.