Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță proteste uriașe în Franța. Autoritățile din Paris estimează că peste 650.000 de francezi vor ieși în stradă
Lumea la zi

Se anunță proteste uriașe în Franța. Autoritățile din Paris estimează că peste 650.000 de francezi vor ieși în stradă

Proteste Franța
FOTO: libertatea.ro

Sindicatele muncitorești din Franța anunță proteste uriașe pentru 1 Mai. Autoritățile din Paris estimează că sistemul de transport a fi paralizat, vor apărea probleme pe principalele aeroporturi și în gări. Turiștii aflați în vacanță au fost avertizați să consulte site-urile locale de transport pentru a evita orice neplăceri.

Cele mai mari sindicate de muncitori din Franța au făcut un apel masiv de mobilizare a oamenilor pentru a le demosntra politicienilor că nu sunt de acord cu reformarea sistemului de pensii. Autoritățile preconizează că peste 650.000 de persoane vor participa la proteste. Sistemul public de transporturi va fi paralizat, avioanele vor rămâne la sol, iar garniturile de tren vor rămâne în depouri.

Parisul protestează

Principalele orașe din Franța vor fi blocate, iar turiștii au fost sfătuiți să stea deoparte de mulțime și să se informeze despre manifestările care se vor consuma astăzi. Totodată, forțele de ordine sunt în alertă, mii de polițiști au fost mobilizați în cele peste 300 de localități unde vor avea loc manifestările.

În aceste condiții ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie prin care îi îndeamnă pe cetățeni să evite pe cât de mult posibil deplasările în FranțaPotrivit cifrelor înaintate de ministerul francez de interne la protestele anterioare au participat peste 1 milion de persoane nemulțumiți de creșterea pragului de pensionare de la 62 la 64 de ani.

În aceste condiții, liderul de dreapta Marine Le Pen a sancționat decizia luată de Emmanuel Macron într-o posatare de Twitter.  „Reforma pensiilor trebuie pur și simplu anulată. Emmanuel Macron trebuie acum să se răzgândească, nu este niciodată prea târziu pentru a asculta voința francezilor”, a precizat Le Pen.

Sindicatele muncitorești estimează că vor participa peste 650.000 de protestari

Pe de altă parte, contrar datelor oferite de autoritățile franceze, sindicatele au precizat că doar în Paris numărul protestatarilor a fost de peste 400.000 de persoane în timp ce la nivelul Franței numărul persoanelor care au ieșit în stradă a fost de peste 2 milioane.

 În capitala Franței la manifestațiile anterioare, forțele de ordine au arestat aproximativ 30 de persoane, majoritatea fiind membri ai grupului anarhist Black Blocs, constituit din 1.000 de persoane care poartă măști și haine negre. Oamenii legii au reușit să disperseze grupul de manifestația principală.

Proteste au avut loc ți în 2019 când guvernul a adoptat precedenta reformă a pensiilor, atunci numărul de protestari a fost de 1,5 milioane de persoane deși, autoritățile au anunțat ca ar fi fost vorba doar de 800.000, potrivit publicației franceze Le Figaro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.