Infofinanciar > Lumea la zi > Criză pensiilor din Franța, la un alt nivel! Cum au ajuns să protesteze cetățenii împotriva deciziei lui Emmanuel Macron
Lumea la zi

Criză pensiilor din Franța, la un alt nivel! Cum au ajuns să protesteze cetățenii împotriva deciziei lui Emmanuel Macron

Macron le-a cerut americanilor socoteală pentru prețurile la care vând petrol și gaze în UE
sursa foto politico

Alpinistul Alain Robert, cunoscut și sub numele de „Spiderman-ul francez”, a escalat miercuri, 19 aprilie, la Paris, un zgârie-nori de 38 de etaje, în semn de protest față de controversata reformă a pensiilor a președintelui Emmanuel Macron.

„Sunt aici să-i spun lui Emmanuel Macron să se întoarcă cu picioarele pe pământ… urcând fără plasă de siguranță”, le-a spus bărbatul de 60 de ani reporterilor înainte de a începe să urce pe zgârie-nori de 150 de metri din cartierul La Defense din Paris, folosindu-se doar de mâinile goale și de o pereche de pantofi de alpinism.

Robert, care a urcat peste 150 de structuri, inclusiv Turnul Eiffel și Burj Khalifa din Dubai, a declarat că vrea „să-și arate sprijinul pentru cei care se opun reformei pensiilor”, cu cascadoria sa, adăugând că controversata legislație înseamnă că trebuie să continue să muncească și să urce mai mult timp, scrie POLITICO.

Decizie fără precedent

Sâmbătă, 15 aprilie, președintele Macron a semnat proiectul de lege privind reforma pensiilor, după ce Consiliul Constituțional al Franței s-a pronunțat în favoarea celei mai controversate părți, ceea ce ridică vârsta legală de pensionare la 64 de ani de la 62 de ani. Consiliul Constituțional al Franței s-a pronunțat vineri, cu o zi în urmă, în favoarea celei mai controversate părți a proiectului de lege privind reforma pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, care ridică vârsta legală de pensionare la 64 de ani de la 62 de ani.

Cu toate acestea, a ales să blocheze o serie de alte măsuri, inclusiv un „indice senior” care vizează încurajarea angajării lucrătorilor în vârstă. Unele dintre ele au fost adăugate ca „îndulcitori” la proiectul de lege, pentru a-l face mai acceptabil pentru sindicate și parlamentarii opoziției.

„Consiliul Constituțional a examinat aplicarea articolelor invocate de guvern, a constatat că niciuna dintre cereri nu a încălcat regulile Adunării Naționale”, a declarat vineri unul dintre oficialii Consiliului.

Guvernul de la Paris, în șah

În guvernul de la Paris, în timpul dezbaterilor parlamentare despre reforme, s-au iscat foarte multe certuri și replici în contradictoriu pentru că miniștrii au invocat o manevră constituțională controversată, cunoscută sub numele de articolul 49.3, precum și alte mișcări care au redus dezbaterile din Parlament. Decizia lui Macron de a ocoli Parlamentul și de a impune reforma pensiilor luna trecută a dus la o criză prelungită, cu un parlament blocat și proteste continue.

Hotărârea este o victorie pentru președintele francez, care a promis în repetate rânduri că nu va da înapoi la o reformă pe care a promis că o va promova în timpul celui de-al doilea mandat, dar vine cu un cost. Este puțin probabil să înăbușim mișcarea de protest care a zguduit Franța în ultimele luni. Prezența la vot la demonstrațiile aproape săptămânale a fost în scădere, dar unele sindicate au avertizat că vor continua să protesteze față de reforma pensiilor.