Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță o nouă blocadă a cerealelor? Rusia impune noi condiții
Lumea la zi

Se anunță o nouă blocadă a cerealelor? Rusia impune noi condiții

dailysabah.com; nave încărcate cu cereale
FOTO: dailysabah.com

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică, 5 martie, că autoritățile de la Ankara depun acum eforturi mari pentru a susține o inițiativă realizată de Organizația Națțiunilor Unite (ONU) care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia în urma invaziei.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a permis exportul de cereale din trei porturi ucrainene. Acordul a fost prelungit în noiembrie și va expira la 18 martie, dacă nu se convine asupra unei prelungiri.

Acordul de la Istanbul expiră pe 18 martie

„Lucrăm din greu pentru implementarea fără probleme și pentru prelungirea ulterioară a acordului privind cerealele din Marea Neagră”, a declarat Cavusoglu într-un discurs susținut la Conferința Națiunilor Unite privind țările cel mai puțin dezvoltate, care se desfășoară la Doha, în Qatar.

Oficialii din Rusia au declarat că vor fi de acord cu prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră doar dacă se va ține cont de interesele propriilor producători agricoli. Duminică, 5 martie, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reiterat această poziție.

„Dacă acest acord este egal pentru toată lumea, atunci noi ne vom îndeplini întotdeauna partea noastră”, a declarat Zaharova, potrivit agenției de presă TASS, adăugând că Rusia se va opune „ghionturilor și mașinațiunilor”.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit de sancțiunile occidentale, dar Moscova precizează că restricțiile asupra plăților, logisticii și industriilor de asigurări reprezintă o „barieră” pentru a putea exporta propriile cereale și îngrășăminte.

Rusia acceptă prelungirea acordului doar în anumite condiții

Cavusoglu a declarat că a discutat, de asemenea, despre prelungirea acordului cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Aproape 23 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră până la data de 3 martie, potrivit Centrului comun de coordonare din Turcia, care supraveghează punerea în aplicare a acordului.

Oficialii din Rusia au declarat miercuri, 1 martie, că vor fi de acord să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permite exportul de cereale în siguranță din porturile ucrainene, doar dacă se iau în considerare interesele propriilor producători agricoli. Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, intermediată anul trecut de Națiunile Unite și Turcia, expiră la 18 martie și nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părților. Rusia a semnalat deja că este nemulțumită de anumite aspecte ale acordului..

Ministerul de Externe al Moscovei a declarat miercuri, 1 martie, că Serghei Lavrov a discutat perspectivele de reînnoire a acordului în cadrul unei întâlniri cu omologul său turc în marja G-20 de la New Delhi. „Partea rusă a subliniat că acordul privind exportul cerealele este posibil doar dacă se ține cont de interesele producătorilor agricoli și de îngrășăminte din Rusia în ceea ce privește accesul neîngrădit la piețele mondiale”, a precizat ministerul într-o declarație, redată de reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.