Lumea la zi

Acordul „cerealelor” ar putea continua! ONU și Rusia negociază prelungirea pactului

Cereale, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Oficiali de rang înalt ai ONU și ai Rusiei au planificat să se întâlnească vineri la Geneva pentru discuții privind extinderea acordului care a readus cerealele ucrainene pe piețele mondiale și care ar fi trebuit să elimine obstacolele pentru exporturile rusești de grâne și îngrășăminte. Acordul expiră la 19 noiembrie, iar Ucraina și națiunile occidentale fac presiuni pentru ca acesta să fie prelungit. Cu toate acestea, guvernul rus a declarat că este nehotărât, exprimându-și nemulțumirea față de modul în care tratatul a funcționat pentru partea sa.

Șeful ONU pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, și șeful ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, care s-a ocupat de partea rusă a acordului, se vor întâlni cu o delegație a Rusiei condusă de ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, a anunțat joi ONU.

Acordurile separate, negociate de ONU și Turcia, semnate de Ucraina și Rusia la Istanbul la 22 iulie, au reprezentat un exemplu rar de cooperare tacită între națiunile aflate în conflict, în fața unei crize alimentare mondiale în creștere, ca urmare a invaziei Rusiei din 24 februarie asupra vecinului său mai mic.

Pioni importanți pe piața cerealelor

Înainte de război, Ucraina și Rusia erau doi dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, iar Rusia era, de asemenea, principalul exportator de îngrășăminte. Întreruperea exporturilor lor a cauzat penurie de alimente și a contribuit la creșterea prețurilor în întreaga lume, lovind în special națiunile sărace.

Ucraina și Rusia au furnizat aproximativ 30% din grâul și orzul exportat la nivel mondial, 20% din porumb și peste 50% din uleiul de floarea-soarelui, a declarat Grynspan în fața Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută. Rusia a fost cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume, reprezentând 15% din exporturile globale, scriu cei de la ABC News.

În cadrul acordului din 22 iulie, Ucraina a expediat peste 10 milioane de tone de cereale din trei porturi de la Marea Neagră către destinații din Africa, Asia și Europa.

Rușii nu s-au decis

Însă, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrey Rudenko, a declarat marți că autoritățile de la Kremlin nu au decis dacă vor prelungi acordul. „Suntem foarte nemulțumiți de modul în care este pusă în aplicare partea rusă”, a spus el.

Chiar dacă nu există sancțiuni din partea SUA sau a Uniunii Europene privind livrările de alimente și îngrășăminte din Rusia ca pedeapsă pentru invazia sa în Ucraina, Kremlinul a indicat obstacole majore, cum ar fi obținerea de finanțare și asigurare pentru nave și găsirea de porturi în care navele rusești să poată acosta.

La sfârșitul lunii octombrie, ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat: „Rusia trebuie să vadă exportul de cereale și îngrășăminte pe piața mondială, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la începutul acordului”.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, a vizitat marți capitala ucraineană, Kiev, și a avertizat că securitatea alimentară globală depinde de reînnoirea acordului.

Ea a spus că 828 de milioane de oameni din lume se duc la culcare flămânzi în fiecare seară și că acest lucru face necesară prelungirea acordului.