Infofinanciar > Lumea la zi > Decizia UE care ajută rafinăria MOL. Ce sumă va câștiga compania din Ungaria anual
Lumea la zi

Decizia UE care ajută rafinăria MOL. Ce sumă va câștiga compania din Ungaria anual

MOL Ungaria - sursa foto - economica.net
Sursa foto - economica.net

Dat fiind faptul că Uniunea Europeană a decis să scutească Ungaria de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc, rafinăria MOL o să câștige două miliarde de dolari pe an.

Statul maghiar a refuzat cu stăruință un embargo complet asupra importurilor de petrol din Rusia, motivul fiind gradul de dependență extrem de ridicat pe care țara îl are față de petrolul din Moscova. În acest caz, liderii europeni au fost nevoiți să impună un embargo limitat. Acesta nu se referă la livrările de țiței prin conductă, de care Ungaria are mare nevoie.

Cât câștigă rafinăria MOL din Ungaria

Rafinăria MOL din Ungaria, conform Economica.net, câștigă nu mai puțin de două miliarde pe an, țițeiul rusesc pe care statul maghiar îl primește în continuare prin conductă fiind mai ieftin.

Premierul maghiar Viktor Orban a postat un mesaj referitor la acest lucru pe pagina lui de Facebook, spunând că : „Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare (…) Un embargou total ar fi fost de nesuportat pentru noi, dar am reuşit să îl evităm.”.

Potrivit Economica.net, care citează din Financial Times, Ungaria are de câștigat din urma acestei scutiri de la embargo pentru că petrolul din Rusia este mai ieftin. Mai precis, țițeiul de tip Ural, care este principalul sortiment de petrol pe care Moscova îl exportă, un baril se tranazcționa marți la prețul de 95 de dolari. Acesta este cu 30 de dolari mai ieftin decât sortimentul Brent.

Pentru că este dependentă în continuare de petrolul rusesc, Ungaria a refuzat embargoul total și a solicitat Comisiei Europene să vină cu soluții în acest sens, iar rezolvarea a fost faptul că statul maghiar poate importa petrolul care trece prin conducte. Rafinări MOL din Ungaria este una dintre cele mai mari din zonă, având o capacitate de rafinare de 8.1 milioane de tone de petrol de an și este direct conectată la conducta Drujba, prin care vine petrol din Rusia.

Cât de dependentă este Ungaria de petrolul rusesc

La mijlocul lunii mai, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că este nevoie de un termen de patru ani și de investiții de 750 de milioane de euro pentru ca țara lui să poată să se desprindă de petrolul din Rusia.

Totuși, un aspect important este faptul că Ungaria are acces la oleodcutul Adria, loc prin intermediul căruia ar putea primi petrol din orice altă sursă în Omisalj, un terminal din Croația. MOL a investit ca să crească nivelul capacității de aici, astfel, prin secțiunea ungară a Adria pot să treacă, pe an, 14 milioane de tone de petrol.

Astfel, cel puțin la nivel teoretic, Ungaria nu ar fi chiar în întregime dependentă de petrolul rusesc, dar Uniunea Europeană a acceptat ca această măsură de embargo să nu se aplice pentru că 65% din petrolul de care statul maghiar are nevoie provine din Rusia.

În Slovacia, singura rafinărie din țară este conectată și ea la conducta Drujba și are o capacitate de aproximativ 5.5 milioane de tone de țiței pe an. Această fabrică este controlată tot de MOL.

Astfel, câștigurile pe care MOL le poate avea sunt și mai mari, motivul fiind faptul că rușii estimează că petrolul lor va fi și mai ieftin. Este estimat ca în următorii trei ani prețul țițeiului Ural să fie 54 de dolari, adică o scădere de 30%.

Este important de precizat faptul că în Ungaria prețul la carburant este plafonat de stat din toamna anului 2021. Totuși, din luna mai, doar autovehiculele care au numere de Ungaria pot să alimenteze la un preț mai mic.