Infofinanciar > Info > Primul „oligarh” rus care scapă de sancțiuni! Patriarhul Kirill a primit „grațierea” UE
Info

Primul „oligarh” rus care scapă de sancțiuni! Patriarhul Kirill a primit „grațierea” UE

kirill, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat joi al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, scrie AFP, conform agerpres.

Pachetul include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, pe lsita neagră a celor vizați de acțiuni.

Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în UE a patriarhului Kirill, dar Ungaria s-a opus. Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc.

Acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de la Luxemburg, potrivit dpa. Acum capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris”, scrie AFP.

România a susținut pachetul de sancțiuni

„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. (…) Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară”, a declarat Klaus Iohannis săptămâna aceasta. „Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a mai spus șeful statului Român.

România se vrea un nou pol alimentar în Europa

„Avem în continuare o temă pe care am menționat-o deja – securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare; una dintre sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare, și de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta și vom căuta soluții. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportată din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta”, a declarat Iohannis înainte de întâlnirea de la Bruxelles cu liderii europeani.