Infofinanciar > Lumea la zi > Hanoracul lui Zelenski și trofeul Eurovision 2022 ajută Ucraina! Ce sumă a fost încasată în urma mai multor licitații
Lumea la zi

Hanoracul lui Zelenski și trofeul Eurovision 2022 ajută Ucraina! Ce sumă a fost încasată în urma mai multor licitații

Zelenski și Kalush Orchestra - sursa foto - cotidianul.md
Sursa foto - cotidianul.md

Războiul cu Rusia cauzează pierderi economice foarte mari Ucrainei. Astfel, acest stat se vede nevoit să facă orice este posibil pentru a limita acest lucru, pentru a sprijini armata din țară și pentru alocarea ajutorului umanitar.

Astfel, au fost organizate mai multe licitații în ultimele luni, iar printre tablourile rare și mașinile de lux și-au făcut apariția două obicete atipice. Este vorba despre hanoracul kaki purtat chiar de Volodimir Zelenski și trofeul Eurovision 2022 care a fost câștigat de Kalush Orchestra. Din vânzarea acestor obiecte s-a obținut suma de 2.5 milioane de dolari

Topul obiectelor licitate

Ediția revistei Forbes din Ucraina a realizat un clasament al obiectelor vândute cu cele mai mari prețuri. Pe primul loc se află microfonul de cristal al celor care au câștigat Eurovision în acest an. Prețul de vânzare a de 900.000 de dolari. Pe poziția secundă se află un tablou despre Cernobîl, pictat de artista Maria Prymachenko, această operă a strâns 500.000 de dolari.

Bronzul a fost obținut de un Lamborghini Murcielago LP640, care a fost vândut în Cehia pentru suma de 351.000 de dolari. Locul patru, Kalush Orchestra, dar de data această cu pălăria roz a liderului trupei, Oleh Psiuk. De aici s-au strâns 302.000 de dolari.

Un set de timbre comemorative, celebrând rezistența armatei ucrainiene de pe Insula Șerpilor a fost vândut cu 137.000 de dolari. Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost vândut, în cadrul unei licitații din Londra, contra sumei de 102.000 de dolari.

La finalul topului realizat de Forbes sunt trei opere de artă. Poza pcitorului Zhenya Gershman The First Face of War , un portret al profesoarei Elena Kurilo, care a fost imortalizat în fotografie de către Wolfgang Schwan, a strâns fix 100.000 de dolari pentru Crucea Roșie Ucraineană.

Lucrările artistului spaniol, pe nume Pejac, mai precis : CND Soldiers de Bansky și So Far, So Close au fost vândute cu 92.000 de dolari, respectiv 45.000 de dolari.

Licitația hanoracului lui Zelenski

În cadrul licitației de la Londra, unde a fost vândut și faimosul hanorac al lui Volodimir Zelenski, au fost date spre licitație mai multe obiecte. Unul dintre aceste lucruri a fost un ulcior în formă de cocoș pe care președintele Ucrainei i l-a făcut cadou lui Boris Johnson, aflat în acel timp într-un tur al orașului Kiev. Evinimentul de la Londra s-a numit sugestiv „Brave Ukraine”, acesta fiind organizat chiar de Ambasada Ucrainei în Marea Britanie.

Locul ales pentru acest eveniment a fost Tate Modern Gallery din Londra. Banii strânși din această licitație au avut ca destinație reechiparea din punct de vedere tehnic a Centrului Medical Specializat pentru Copii din Ucraina de Vest.

Astfel, odată cu aceste licitații, devine un lucru sigur că celebritatea sau realizările profesionale ale unei persoane pot fi folosite pentru astfel de cauze nobile.