Info

Declarațiile lui Zelensky: „Mai mult de 400 de crime de război au fost provocate de ruși în Kherson”

hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat duminică că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război rusești și au găsit cadavrele atât ale militarilor, cât și ale civililor în zonele din regiunea Kherson eliberate de sub ocupația rusă.

„Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război rusești. Au fost găsite cadavre de civili și militari morți”, a declarat Zelensky în discursul său video nocturn. El a precizat că „stabilizarea și restabilirea legii” au fost stabilite în 226 de așezări care afectează peste 100.000 de locuitori. Arestările de soldați și mercenari ruși continuau.

Acum, orașul ucrainean Kherson se grăbește să restabilească alimentarea cu energie electrică și apă după retragerea rușilor

Companiile de utilități din Kherson lucrau pentru a restabili infrastructura critică avariată și minată de forțele rusești în fugă, majoritatea locuințelor din orașul din sudul Ucrainei rămânând încă fără electricitate și apă, au declarat duminică oficialii regionali.

Stare de asediu

Guvernatorul regiunii Kherson, Iaroslav Yanushevych, a declarat că autoritățile au decis să mențină starea de asediu între orele 17.00 și 8.00 și să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraș ca măsură de securitate. „Inamicul a minat toate obiectele de infrastructură critică”, a declarat Yanushevych pentru televiziunea ucraineană. „Încercăm să ne întâlnim în câteva zile și (apoi) să deschidem orașul”, a mai spus el.

Trupele ucrainene au ajuns vineri în centrul orașului Kherson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie. Retragerea a marcat a treia retragere majoră a Rusiei din timpul războiului și prima care a implicat cedarea unui oraș ocupat atât de mare în fața unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit părți din est și sud. Duminică, schimburile de artilerie au răsunat deasupra orașului, dar nu au reușit să descurajeze mulțimile de locuitori bucuroși, care fluturau steaguri și erau înveliți împotriva frigului, să se adune în piața principală din Kherson. Mulțimile au încercat să capteze semnale de telefonie mobilă de la stațiile terestre Starlink transportate pe vehiculele militare ucrainene.

Restabilirea orașului

„Suntem fericiți acum, dar cu toții ne temem de bombardamentele de pe malul stâng”, a declarat Yana Smyrnova, o cântăreață în vârstă de 35 de ani, referindu-se la tunurile rusești de pe malul estic al râului Dnipro, care trece în apropierea orașului. Smyrnova a spus că ea și prietenii ei au fost nevoiți să ia apă din râu pentru a se îmbăia și pentru a trage apa la toaletă și doar câțiva locuitori au fost suficient de norocoși să aibă generatoare care alimentează pompe pentru a obține apă din fântâni, scrie Reuters.

Autoritățile locale au declarat că cea mai mare parte a orașului nu avea electricitate sau apă. Iuriy Sobolevskiy, prim-vicepreședinte al consiliului regional din Kherson, a declarat pentru televiziunea ucraineană că, chiar dacă autoritățile fac eforturi pentru a restabili serviciile critice, situația umanitară a rămas „foarte dificilă”.