Infofinanciar > Lumea la zi > Dorea Vladimir Putin un război cu Marea Britanie? Boris Johnson s-a hotărât, în sfârșit, să vorbească
Lumea la zi

Dorea Vladimir Putin un război cu Marea Britanie? Boris Johnson s-a hotărât, în sfârșit, să vorbească

Vladimir Putin, președinteleRusiei, și Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii (sursă foto: Sky News)
sursă foto: Sky News

Boris Johnson, fostul premier britanic, a declarat că liderul rus Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete în cadrul unei convorbiri telefonice „extraordinare” în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022. Prim-ministrul de atunci a declarat în timpul unui interviu că președintele de la Moscova i-a spus că această acțiune „ar dura doar un minut”.

Boris Johnson a spus că acest comentariu a fost făcut de către Vladimir Putin după ce britanicul l-a avertizat că războiul ar fi o „catastrofă totală” în timpul unei convorbiri telefonice „foarte lungi” în luna februarie 2022. Toate aceste detalii ale schimbului de replici sunt dezvăluite într-un documentar realizat de către jurnaliștii BBC, material care examinează interacțiunile lui Putin cu liderii mondiali.

Johnson a avut dreptate

Fostul premier britanic l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei ar duce la sancțiuni occidentale și la mai multe trupe NATO la granițele Rusiei. De asemenea, el a încercat să descurajeze acțiunea militară rusă spunându-i liderului de la Kremlin că Ucraina nu va adera la Alianța Nord Atlantică „în viitorul apropiat”.

Atunci, Vladimir Putin i-ar fi spus atunci: „M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus „Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut” sau ceva de genul acesta. Dar, chiar și așa, cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl avea, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.

Președintele Putin a fost „foarte familiar” în timpul „celei mai extraordinare convorbiri”, a spus Johnson. Este imposibil de știut dacă amenințarea lui Vladimir Putin a fost autentică. Cu toate acestea, având în vedere atacurile anterioare ale Rusiei asupra Regatului Unit, cel mai recent în Salisbury în 2018, orice amenințare din partea liderului rus, oricât de ușor ar fi fost transmisă, este probabil una pe care Johnson nu ar fi avut altă opțiune decât să o ia în serios.

Măsuri precaute

Nouă zile mai târziu, la data de 11 februarie, secretarul apărării de la Londra, Ben Wallace, a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Șoigu. Documentarul BBC „Putin Vs the West” dezvăluie faptul că Wallace a plecat la moment cu asigurări că Rusia nu va invada Ucraina, dar a spus că ambele părți știau că este o minciună.

Secretarul britanic al apărării a descris-o ca pe o „demonstrație de intimidare sau de forță, de tipul: Am de gând să te mint, tu știi că mint și știu că tu știi că mint și tot am de gând să te mint. Cred că a fost o declarație, Putin a vrut să spună „Uite, sunt puternic!””, a spus Wallace. El continuă și a declarat că, chiar și așa, această așa-zisă amenințare a fost o „minciună destul de înfricoșătoare, dar directă” și i-a confirmat acestuia convingerea că Rusia începe o invazie.

În timp ce părăsea întâlnirea de la Moscova, el a spus că generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, i-ar fi spus: „Niciodată nu vom mai fi umiliți!”. În mai puțin de două săptămâni de zile, în timp ce tancurile treceau granița pe 24 februarie, Boris Johnson a primit un telefon în miez de noapte de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Acesta era foarte, foarte calm”, și-a amintit Johnson. „Dar, îmi spunea, că rușii atacă peste tot”. Premierul britanic de atunci spune că s-a oferit la momentul respectiv să ajute la mutarea președintelui de la Kiev în siguranță, însă „el nu a acceptat oferta mea. A rămas eroic acolo unde era”, a mai spus Johnson.