Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele bulgar nu este de acord să se trimită armament în Ucraina! „A furniza arme înseamnă să admitem mai multe victime”
Lumea la zi

Președintele bulgar nu este de acord să se trimită armament în Ucraina! „A furniza arme înseamnă să admitem mai multe victime”

arme ucraina Sursa foto capital.ro
sursa foto capital.rp

Ajutorul militar în curs de acordare către Ucraina poate declanșa un conflict global, a declarat sâmbătă președintele bulgar Rumen Radev într-un interviu acordat postului de radio Darik, îndemnând să nu se trimită arme la Kiev.

„Valoarea supremă este pacea și viața umană. A furniza arme Kievului înseamnă că stingem focul cu benzină, înseamnă să admitem că vor fi mult mai multe victime”, a declarat Radev, citat de serviciul său de presă.

Președintele bulgar a subliniat că ajutorul militar acordat Kievului implică „acordul cu poziția” potrivit căreia conflictul „trebuie să continue până când una dintre părți va fi complet învinsă”, ceea ce atrage inevitabil și treptat țara „într-un conflict global și în posibilitatea autodistrugerii nucleare”.

Radev a subliniat că țara sa „nu trebuie să trimită arme pentru a alimenta acest conflict”.

„Datoria mea ca președinte este să gândesc și să fiu solidar cu majoritatea bulgarilor”, a spus el.

„Acum suntem lipsiți de arme, dar dacă într-o zi vom fi lipsiți de oameni, ce ar trebui să facem atunci?”. a întrebat Radev, menționând că conflictul militar devine din ce în ce mai violent, își extinde raza de acțiune și duce la epuizare și la un dezastru economic global, pe care îl trăiesc deja europenii, scrie TASS

Tancuri NATO

Forțele armate ucrainene creează noi unități pentru potențiale livrări de tancuri NATO, a declarat duminică comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Nayev, într-un interviu acordat CNN.

„Desigur, avem nevoie de un număr mare de tancuri occidentale. Acestea sunt mult mai bune decât modelele sovietice și ne pot ajuta să avansăm. Creăm noi unități militare. Iar următoarele noastre acțiuni vor depinde de pregătirea lor de luptă. Prin urmare, asistența occidentală este extrem de importantă”, a declarat Nayev pentru CNN.

Comandanții ucraineni se așteaptă ca unitățile nou create să fie echipate cu aceleași arme occidentale, a adăugat Nayev. „Întreaga unitate ar trebui să fie echipată cu același vehicul, astfel încât un întreg batalion să fie echipat cu Bradley, dacă îl obținem, sau cu Leopards”, a spus el.

SUA nu au anunțat trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina și nici Germania nu a decis să predea Kievului tancuri Leopard 2, a declarat vineri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în urma unei întâlniri între miniștrii Apărării occidentali la baza aeriană Ramstein din Germania. Anterior, șeful apărării germane, Boris Pistorius, a declarat că nu există o coaliție unificată interesată de furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina. Cu toate acestea, el nu a exclus că o astfel de decizie ar putea fi luată în următoarele zile.