Infofinanciar > Lumea la zi > Își pierde Vladimir Putin aliații? Olaf Scholz a asigurat lumea că Rusia nu va primi arme de la chinezi
Lumea la zi

Își pierde Vladimir Putin aliații? Olaf Scholz a asigurat lumea că Rusia nu va primi arme de la chinezi

Olaf Scholz, Sursă foto: agora.md
Sursa foto: agora.md

Olaf Scholz, cancelarul german, a anunțat că administrația din Beijing nu intenționează să trimită arme Rusiei. Această declarație sugerează că Germania a primit asigurări din partea Chinei în acest sens.

Această declarație ar putea înlătura o parte dintre îngrijorările oficialilor NATO și UE, care se așteaptă ca statul chinez să furnizeze astfel de ajutoare Kremlinului.

De unde vine încrederea cancelarului

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat reporterilor că UE nu are „nicio dovadă” conform căreia China vrea să aprovizioneze Rusia cu arme.

Mai mulți oficiali, printre care și secretarul de stat american, Anthony Blinken, și-au exprimat îngrijorarea cu referire la ajutorul militar oferit de Beijing Moscovei. Principala sursă de aprehensiune este reprezentată de dronele kamikaze. Săptămâna trecută, Olaf Scholz însuși a descurajat China de la astfel de acțiuni. Mai mult, el a considerat că statul chinez și-ar putea folosi influența asupra Rusiei pentru ca aceasta din urmă să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Totuși, duminică, la conferința de presă pe care a ținut-o în Meeseberg, cancelarul german a afirmat următoarele: „Suntem cu toții de acord că nu ar trebui să existe astfel de livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nu va livra niciun fel de arme (…) Insistăm asupra acestui lucru și îl monitorizăm”.

Aceste declarații au fost făcute pentru POLITICO. Întrebat de reporterii CNN ce s-ar întâmpla dacă Beijingul ar ajuta Moscova,  cancelarul german a declarat următoarele: „Cred că ar avea consecințe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să analizăm și trebuie să fim foarte, foarte precauți”.

Poziția Chinei față de Rusia

Până în momentul de față, guvernul chinez nu a declarat public că nu va furniza armament Rusiei. Acest lucru i-a făcut pe jurnaliști să interpreteze declarațiile lui Scholz drept o dovadă a unei înțelegeri care a fost făcută privat între Beijing și Berlin.

În momentul de față, Rusia se bucură de o relație privilegiată cu statul chinez. La un an de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, schimburile economice între Moscova și Beijing sunt în creștere, conform carnegieendowment.org. Aceeași sursă raportează frecvente întâlniri diplomatice între oficiali ai celor două țări.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.