Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și China bat palma în fața presiunilor Occidentului. Relația aliatelor se întărește de la o zi la alta în pofida tensiunilor
Lumea la zi

Rusia și China bat palma în fața presiunilor Occidentului. Relația aliatelor se întărește de la o zi la alta în pofida tensiunilor

premierul rus si premierul chnez
sursă foto kyiv post

Premierul rus a salutat miercuri, 24 mai, relațiile „fără precedent” cu China, în pofida presiunilor puternice din partea Occidentului, în cadrul unei întâlniri cu omologul său de la Beijing.

China și Rusia au intensificat în ultimii ani cooperarea economică și diplomatică, devenind și mai apropiate de la invazia Moscovei în Ucraina, în ciuda insistențelor Beijingului de a se declara neutru în acest conflict. Premierul Mihail Mișușin a sosit luni în China, participând marți la un forum de afaceri la Shanghai, înainte de a se deplasa la Beijing pentru a se întâlni cu premierul Li Qiang și cu președintele Xi Jinping.

Aceasta este vizita la cel mai înalt nivel a unui oficial rus în China de la invazia de anul trecut încoace.

„Astăzi, relațiile dintre Rusia și China se află la un nivel înalt fără precedent. Ele sunt caracterizate de respectul reciproc al intereselor fiecăruia, de dorința de a răspunde în comun la provocări, ceea ce este asociat cu creșterea turbulențelor pe arena internațională și cu modelul de presiune senzațională din partea Occidentului colectiv”, i-a spus Mișușin lui Li după o ceremonie de primire grandioasă în fața Marii Săli a Poporului din Beijing, miercuri.

O nouă eră

La rândul său, Li a salutat „parteneriatul de cooperare strategică cuprinzător dintre China și Rusia în noua eră. Cred că vizita dumneavoastră în China de data aceasta va lăsa cu siguranță o impresie profundă”, a spus el.

China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, schimburile comerciale dintre cele două națiuni atingând un nivel record de 190 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor vamale chineze. Li a precizat miercuri că schimburile comerciale bilaterale au ajuns deja la 70 de miliarde de dolari până acum în acest an. „Aceasta este o creștere de peste 40% de la an la an”, a spus el.

„Scara investițiilor între cele două țări se îmbunătățește, de asemenea, în mod continuu. Proiectele strategice la scară largă avansează în mod constant”, a adăugat Li.

În urma discuțiilor, miniștrii din cele două țări au semnat o serie de acorduri privind cooperarea în domeniul comerțului cu servicii și al sportului, precum și privind brevetele și exporturile de mei rusesc în China.

Mâna superioară a Chinei

Mișușin este însoțit de oficiali de rang înalt, inclusiv de vicepremierul Alexander Novak, care se ocupă de politica energetică. Anul trecut, China a devenit principalul client energetic al Rusiei, în timp ce exporturile de gaze ale Moscovei s-au prăbușit altfel din cauza unei avalanșe de sancțiuni occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

Potrivit presei de stat ruse, Novak a declarat la forumul de marți de la Shanghai că livrările de energie rusești către China vor crește cu 40% de la an la an în 2023. Analiștii spun că China deține avantajul în relația cu Rusia și că influența sa este în creștere pe măsură ce izolarea internațională a Moscovei se adâncește.

Liderii celor două țări sunt „aduși împreună mai mult de nemulțumiri și insecurități comune decât de obiective comune”, a declarat pentru AFP Ryan Hass, senior fellow la Brookings Institution din Washington și fost oficial al Casei Albe.

„Ei au resentimente și se simt amenințați de conducerea occidentală în sistemul internațional și cred că țările lor ar trebui să beneficieze de o mai mare deferență în probleme care le implică propriile interese”, a explicat acesta.

În februarie, Beijingul a publicat un document în care a cerut o „soluționare politică” a conflictului din Ucraina, dar țările occidentale au declarat că aceasta ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a confiscat. În timpul summitului lor din martie de la Moscova, Xi l-a invitat pe Putin să viziteze Beijingul, relatează The Kyiv Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.