Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina nu este lăsata în urmă. Anthony Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru statul atacat de Rusia
Lumea la zi

Ucraina nu este lăsata în urmă. Anthony Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru statul atacat de Rusia

antony-blinken-sursă foto: news.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut marți o vizită surpriză la Kiev. Acesta s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. În același timp, forțele rusești fac progrese semnificative pe câmpul de luptă din Ucraina. Vizita lui Blinken a fost prima efectuată de un oficial al administrației Biden de la adoptarea, mult întârziată, a fondurilor suplimentare americane pentru țara devastată de război.

„Am venit în Ucraina cu un mesaj: Nu sunteți singuri”, a spus el în timpul unui discurs la Institutul Politehnic Igor Sikorsky din Kiev.

Nu sunt singuri, dar oare cer prea mult?

În cadrul întâlnirii lor, Zelenski l-a îndemnat pe Blinken să ofere mai mult sprijin militar armatei ucrainene. Acesta ar include sprijin suplimentar pentru apărarea aeriană.

„Vrem să o primim cât mai curând posibil. Al doilea punct este apărarea aeriană, cel mai mare deficit pentru noi. Cred că cea mai mare problemă este că avem cu adevărat nevoie astăzi de doi patrioți pentru regiunea Harkov, pentru că sunt oameni – sunt atacați, civili, luptători, toată lumea – sunt sub rachete rusești”, a declarat el reporterilor.

Rusia își continuă noua înaintare în nord-estul Ucrainei. Armata a făcut mai multe progrese majore acolo în ultima săptămână. Acestea sunt cele mai importante câștiguri ale Moscovei de când forțele Kievului au recucerit Harkovul la sfârșitul verii anului 2022.

Blinken și Zelensky „au discutat despre recentele actualizări ale câmpului de luptă și despre importanța asistenței de securitate americane recent sosite pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Într-un discurs ținut luni seara, cu câteva ore înainte de a se întâlni cu Blinken, Zelenski a declarat: „Înțelegem cum acționează inamicul. Vedem planul de retragere a forțelor noastre.”

Ajutorul de la SUA pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat luna trecută un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari. Acesta include aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru se întâmplă după o campanie de șase luni de succes a Casei Albe pentru a obține sprijin într-o conferință republicană din Camera Reprezentanților tot mai refractară la trimiterea mai multor bani în străinătate.

Blinken a recunoscut anterior că a existat un „cost” al finanțării întârziate pentru Ucraina. Dar el și-a concentrat discursul asupra a ceea ce a spus că a fost sprijinul pentru Ucraina din partea „unei majorități semnificative de americani”.

„După întârzierea aprobării celui mai recent pachet de asistență americană pentru Ucraina, o întârziere care v-a lăsat mai vulnerabili la atacurile Rusiei, unii ucraineni s-ar putea să se întrebe dacă vă puteți baza pe America pentru a-și menține angajamentul”, a spus Blinken în discursul său.

„Pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari a fost aprobat de Congresul nostru. A fost un sprijin covârșitor din partea ambelor partide politice în ambele camere ale Congresului. Cred că demonstrează că puteți.”

Declarațiile lui Blinken înainte de întâlnirea cu Zelenski

Înainte de a se întâlni cu Zelenski, Blinken a declarat că armele americane din pachetul de asistență au început să ajungă în Ucraina. Altele erau pe drum pentru a o ajuta să aibă succes pe câmpul de luptă cu Rusia, conform cnn.com.

„Știm că aceasta este o perioadă dificilă. Dar știm, de asemenea, că, pe termen scurt, asistența este acum pe drum. O parte din ea a sosit deja și va sosi și mai multă. Acest lucru va face o diferență reală împotriva agresiunii rusești pe câmpul de luptă.”, a spus Blinken.

El a lăudat, de asemenea, „curajul extraordinar al poporului ucrainean”. Acesta a spus că „suntem la fel de hotărâți ca Ucraina să stea puternic pe propriile picioare, din punct de vedere militar, economic, democratic, o Ucraină puternică, de succes, prosperă și liberă este cea mai bună replică posibilă pentru Putin”.