Infofinanciar > Lumea la zi > China, măsuri pentru susținerea economiei. Se dă startul vânzării de obligațiuni pe termen lung
Lumea la zi

China, măsuri pentru susținerea economiei. Se dă startul vânzării de obligațiuni pe termen lung

Investițiile europene în China sunt amenințate
sursa foto arhiva

China va începe săptămâna aceasta să vândă primul lot dintr-o emisiune planificată de obligațiuni ultralungi. Care se ridică la o valoare de 1.000 de miliarde de yuani (138,37 miliarde de dolari). În timp ce Beijingul încearcă să ofere mai mult sprijin economiei.

Vânzarea se va desfășura din mai până în noiembrie. O sumă nespecificată de obligațiuni speciale pe 30 de ani urmând să fie emisă vineri, potrivit unei postări pe site-ul Ministerului de Finanțe din China. Obligațiunile cu scadențe de 20 și 50 de ani vor fi vândute începând cu 24 mai și, respectiv, 14 iunie.

China, măsuri pentru susținerea economiei

Premierul chinez Li Qiang a anunțat planul de vânzare de obligațiuni într-un raport din luna martie. Acesta a declarat că Beijingul ar putea continua să efectueze vânzări timp de mai mulți ani. Pentru a strânge fonduri în scopul de a susține mega-proiecte și sectoare strategice.

În același raport, Li a anunțat un obiectiv de creștere economică pentru 2024 de aproximativ 5%. Un target pe care economiștii l-au numit ambițios. Ceea ce ar putea ajuta la explicarea faptului că Beijingul a apelat la obligațiuni speciale de trezorerie. În scopul de a stimula creșterea economică pentru doar a patra oară în ultimul sfert de secol.

Emisiunea de obligațiuni guvernamentale

Anunțul de luni privind obligațiunile a venit după ce, în weekend, s-a aflat că o măsură amplă a creditării Chinei în aprilie a scăzut în mod neașteptat pentru prima dată din 2005 încoace.

De asemenea, a venit după reuniunea Politburo din China de luna trecută. În cadrul căreia liderii s-au angajat să accelereze emisiunea de obligațiuni guvernamentale. Aceștia au dat de înțeles că ratele dobânzilor și cerințele de rezervă de numerar ale băncilor ar putea fi reduse.

Relaxarea politicii monetare

Emisiunea de obligațiuni speciale de trezorerie era așteptată pe scară largă. Deși a venit puțin mai devreme decât se preconiza, a declarat Becky Liu, șeful departamentului de strategie macro pentru China de la Standard Chartered.

Liu consideră că există o posibilitate tot mai mare de relaxare suplimentară a politicii monetare pe termen scurt. Indiferent dacă Rezerva Federală a SUA reduce sau nu ratele. O reducere a cerințelor privind rata rezervelor minime obligatorii ale băncilor chineze ar putea fi anunțată în momentul emiterii obligațiunilor speciale. Pentru a ajuta la fluidizarea vânzărilor acestora, a spus Liu, conform The Wall Street Journal .