Infofinanciar > Info > România pierde 33 de miliarde de euro. Cauza: evaziunea fiscală
Info

România pierde 33 de miliarde de euro. Cauza: evaziunea fiscală

evaziunea fisclă (sursă foto: liberinteleorman.ro)
sursa foto: arhivă

România pierde în jur de 33 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, spune Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a mai declarat că dacă România nu are abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem, ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane.

România pierde 10% din PIB din cauza evaziunii fiscale în fiecare an adică 32, 33 de miliarde de euro. Adrian Câciu ne arată că evaziunea fiscală rămâne constantă. „Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, spune Câciu.

Ministrul a mai precizat că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român. Întrebat dacă ne vom încadra în acest procent până la sfârșitul anului, ministrul a răspuns că da, „Haideţi să ne facem treaba. (…) Dacă digitalizarea ANAF continuă aşa cum a început, eu zic că da”.

Ministrul Investiţiilor a mai spus că dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem, ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane.

„Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, arătând că se referă la subiectivism, pentru că „realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă”, potrivit Ziare.com

Digitalizarea ANAF în România

Digitalizarea ANAF ar putea fi o soluție pentru a scăpa de acest procentaj. Ministrul Câciu este optimist cu privire la impactul digitalizării ANAF. El consideră că implementarea unui sistem digital eficient va reduce semnificativ influența factorului uman în procesul de colectare a taxelor, eliminând subiectivismul și sporind transparența.

În acest sens avem Planul Național de Reziliență, un program care cuprinde un obiectiv ambițios: creșterea capacității administrative de colectare a veniturilor statului cu 2,5 puncte procentuale din PIB.

Ce ar trebui să includă sistemul

Un sistem digital robust al ANAF ar trebui să includă:o platformă online ușor de utilizat pentru declararea și plata taxelor, sisteme automate de analiză a datelor pentru identificarea potențialelor fraude fiscale, interconectarea cu alte instituții publice pentru a facilita schimbul de informații și acces facil la informații pentru contribuabilii din mediul de afaceri și pentru cetățeni.

Implementarea cu succes a digitalizării ANAF va avea multiple beneficii: reducerea semnificativă a evaziunii fiscale, generând venituri suplimentare la bugetul de stat; îmbunătățirea mediului de afaceri prin simplificarea proceselor fiscale; creșterea gradului de transparență și a încrederii în sistemul fiscal și stimularea economiei prin investiții publice finanțate din veniturile suplimentare.

Digitalizarea ANAF este o etapă crucială în modernizarea administrației fiscale românești și în combaterea evaziunii fiscale. Implementarea cu succes a acestui proiect va avea un impact semnificativ asupra economiei românești și va contribui la creșterea prosperității cetățenilor, potrivit Puterea.