Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și-a pierdut locul de lider al gazelor naturale din Europa. Cine sunt noii campioni ai pieței regionale
Lumea la zi

Rusia și-a pierdut locul de lider al gazelor naturale din Europa. Cine sunt noii campioni ai pieței regionale

gaz sursa foto Economica net
Sursa foto: Economica.net

Rusia a coborât pe locul trei în rândul furnizorilor de gaze din Europa. Acest lucru se datorează creșterii importurilor de gaz lichefiat, conform ultimelor date legate de importul de gaze naturale, transmite publicația bulgară Sega, citată de Rador.

Economistul Gheorghi Anghelov a anunțat datele analizei pe Facebook.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa – Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (36 de procente), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%).”

Datele sunt preluate de la Bruegel, think thank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze.

Rusia își pierde din puterea globală

În urmă cu an, situația era chiar la polul opus. Rusia era liderul pe piața europeană a gazelor, fiind urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat era pe locul trei. Conform economistului, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică. S-a înregistrat o majorare cu 900% a prețurilor gazului rusesc. Acest procent a făcut țara necompetitivă.

Chiar și așa, cota de piață de 21% care aparține Rusiei nu este una de neglijat. Gazprom are o influență uriașă asupra pieței europene, dar, în prezent, nu este o infrastructură suficientă pentru a se înlocui complet gazul rusesc, a explicat Anghelov.

Un caz relevant a fost Germania. Aceasta este în discuții cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung. În prezent, nemții nu dețin niciun terminal de gaz lichefiat și nu pot importa niciun metru cub de gaz din Qatar. Dacă gazul rusesc se va opri în acest moment, Germania va rămâne fără gaz.

Cu toate acestea, Germania construiește șase terminale de gaz lichefiat – câteva dintre acestea sunt plutitoare și vor fi instalate în această iarnă.

Săptămâna trecută, Finlanda și Estonia au semnat, de asemenea, un contract pentru instalarea unui terminal plutitor de gaz lichefiat. Multe terminale sunt  în construcție: peste 30 de proiecte de terminale sunt în curs de pregătire în Europa, inclusiv o jumătate de duzină în regiunea noastră, potrivit economistului.

Uniunea Europeană nu este de acord cu schema propusă de Rusia pentru plata gazului în ruble. Două țări au anunțata că au redus radical dependența de gazul rusesc. Polonia este pregătită să se debaraseze complet de gazul provenit de la ruși. Aceasta este dispusă să sprijine și alte țări în reducerea aprovizionării cu combustibili fosili din Rusia, a spus Anna Moskwa, ministrul Mediului și climatului țării.

„Polonia este mândră că se află pe lista lui Putin cu țările neprietenoase”, a spus ea reporterilor înainte de întâlnirea cu colegii săi la Bruxelles, pentru a discuta despre energie.