Infofinanciar > Lumea la zi > Primul mare stat european care va plăti gazul rusesc în ruble. UE: „Deschiderea unui al doilea cont încalcă sancțiunile”
Lumea la zi

Primul mare stat european care va plăti gazul rusesc în ruble. UE: „Deschiderea unui al doilea cont încalcă sancțiunile”

ruble-sursa-foto-unsplash.com

Italia este primul stat mare din Uniunea Europeană care cedează presiunii lui Vladimir Putin și va achita gazul rusesc în ruble. Gigantul energetic italian, Eni, a anunțat marți decizia de a deschide un cont în euro și un altul în ruble la Gazprombank.

Deși Comisia Europeană spune că celebra „a doua factură” în ruble pentru plata livrărilor „depășește ceea ce am spus că este permis în cadrul orientărilor pe care le-am dat statelor membre”, Eni susține că „decizia este împărtășită de autorități”.

„Procedura de deschidere a conturilor cu Gazprombank a fost inițiată fără a accepta modificări unilaterale ale contractelor existente”, a anunțat Eni într-un comunicat de presă, explicând că „deschiderea conturilor are loc în mod temporar și fără a aduce atingere drepturilor contractuale ale companiei, care prevăd îndeplinirea obligației de plată contra plată în euro. Această rezervă expresă va însoți, de asemenea, executarea plăților relevante.”

Comisia Europeană poate deschide o posibilă procedură de infringement

Problema a fost pusă pe tapet de câteva zile, dar devine urgentă acum că se apropie sfârșitul lunii mai și, odată cu el, termenul limită pentru multe plăți ale importatorilor europeni de materii prime rusești.

Rusia a instituit un sistem care, în principiu, funcționează astfel: pentru a avea acces la livrări, companiile europene trebuie să aibă două conturi curente la Gazprombank, în loc de unul singur.

Pe primul vor plăti euro (sau dolari, în funcție de contracte) pentru aprovizionarea lor. Conversia în ruble va avea loc în al doilea, care, potrivit Gazprom, va fi efectuată de o „agenție terță parte” și nu va fi supusă sancțiunilor.

Cu toate acestea, a rămas o ambiguitate, deoarece Rusia consideră că plățile au fost efectuate numai în momentul conversiei în ruble.

„Plata gazului în ruble este o încălcare a sancțiunilor, am clarificat acest lucru în ultimele zile. Deschiderea de conturi bancare în euro nu reprezintă o încălcare, dar poate fi folosită pentru a eluda sancțiunile. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla și am dat instrucțiuni statelor și companiilor. Sper că firmele vor putea lucra fără probleme” a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene conform cotidianului italian, La Repubblica.