Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir, mai dă-le 100! Putin mărește salariile și pensiile din Rusia. Inflație record
Lumea la zi

Vladimir, mai dă-le 100! Putin mărește salariile și pensiile din Rusia. Inflație record

Vladimir Putin
Foto: Dreamstime.com

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat astăzi noi măsuri pentru a diminua efectele inflației asupra populației. Liderul de la Kremlin a anunțat că a dispus mărirea salariului minin și a pensiilor. În acest moment, salariul minim în Rusia este de aproximativ 250 de dolari, iar pensia media ajunge la 330 de dolari.

Președintele Vladimir Putin a anunțat astăzi că majorează pensiile și salariul minim din Rusia. Experții susțin că este o încercare a liderului de la Kremlin de a minimaliza impactul războiului din Ucraina asupra economiei rusești.

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri majorarea cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație, dar a negat că problemele economice ale țării sunt legate de războiul din Ucraina.

Inflația a ajuns la 18%

Amintim faptul că înflația anuală în Rusia a ajuns la aproape 18%. În urmă cu o lună, Vladimir Putin a admis că acest an va fi unul dificil pentru economia rusă. „Când spun ‘dificil’, nu înseamnă că toate aceste dificultăți au legătură cu operațiunea militară specială”, a declarat Putin la o reuniune a Consiliului de Stat de la Moscova.

De altfel, în urmă cu câteva zile, în cadrul unei întâlniri cu președintele Belarusului, Putin a spus că războiul și sancțiunile care au urmat ajută economia rusă. Logica lui Putin este că izolarea internațională incită economia din Rusia să se dezvolte astfel încât să devină autonomă față de comerțul mondial.

Este o logică pe care a avut-o un alt lider cunoscut din această zonă. Este vorba despre Nicolae Ceaușescu. De altfel, Ceaușescu a încercat în ultimul lui discurs aceași soluție ca cea anunțată de Putin astăzi. În decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceauşescu încerca să potolească mulţimile şi să evite o schimbare a regimului promiţând, în ultima clipă, măriri de salarii şi pensii. Atunci, Ceaușescu a promis o mărire a veniturilor cu 100 de lei lunar. Nu a fost de ajuns pentru a opri furia mulţimii.

Când intră în vigoare măsurile

Majorarea pensiilor va intra în vigoare la 1 iunie, în timp ce majorarea salariului minim se va aplica de la 1 iulie. Analiștii au declarat că aceste măsuri nu vor împiedica o scădere bruscă a veniturilor reale, potrivit Reuters.

Chiar și cu o creștere de 10% a salariului minim și a pensiilor, specialiștii se așteaptă ca veniturile reale ale rușilor să scadă cu 7,5%, iar salariile reale să scadă cu aproape 6% în acest an. Ei mai estimează ca sărăcia va crește la 12,6% în acest an, de la 11% în 2021.

Salariul minim din Rusia este în prezent de 13.890 de ruble (250 de dolari) pe lună, în timp ce pensia medie se ridică la 18.521 de ruble pe lună (aproximativ 330 de dolari).