Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia se pregătește să evacueze forțat localitatea centralei Zaporojie! Ucrainenii sunt obligați să rămână în regiunea anexată
Lumea la zi

Rusia se pregătește să evacueze forțat localitatea centralei Zaporojie! Ucrainenii sunt obligați să rămână în regiunea anexată

zaporojie hotnews.ro
Sursa: hotnews.ro

Armata Rusiei se pregăteşte să execute o operaţiune de „evacuare” forţată şi „urgentă” în Enerhodar, o localitate unde se află centrala nucleară Zaporojie, a declarat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei.

Acestea au mai declarat că „ocupanții” (rușii) se pregătesc pentru evacuarea forțată a rezidenților Enerhodar și că pentru aceasta uzina locală de energie nucleară, capturată de ruși, trebuie să pună la dispoziție autobuze.

Zaporojie este una dintre regiunile anexate de Rusia

Zaporojie, regiunea unde se află centrală nucleară cu același nume, este una dintre cele 4 regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal și le consideră parte din teritoriul său. Aceștia pretind că nu le-au anexat ilegal, ci că au organizat referendumuri, iar cetățenii din aceste locuri au ales să treacă de partea Rusiei. Aceste simulacre de referendumuri nu sunt însă recunoscute de către comunitatea internațională.

Rusia consideră cele 4 regiuni anexate ca fiind parte din teritoriul de drept al țării sale, însă, totodată, Moscova nu a reușit să gestioneze  în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu. Într-o încercare disperată de a controla cetățenii care, după Kremlin, ar fi votat să fie integrați în Rusia, au fost închise punctele de control din Vasîlivka, de unde locuitorii din teritoriile ocupate puteau pleca înapoi spre Ucraina.

Rusia vrea să forțeze cetățenii ucraineni să rămână în regiunile anexate

Rusia se pregăteşte să efectueze o operaţiune de evacuare forţată şi urgentă în Enerhodar, o localitate în care se află lângă centrala nucleară Zaporojie. Moscova încearcă să crească presiunea asupra civililor care rezistă în teritoriile ocupate.

Agenția locală Ukrinform afirmă că măsurile luate de Rusia în Enerhodar sunt menite să crească presiunea asupra civililor care rezistă în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie. În special, „invadatorii ruși au anunțat că vor să transfere copii la Moscova și au deja transferat circa 200” din această zonă, afirmă Ukrinform.

Potrivit Centrului Național de Rezistență din Ucraina, aceasta ar implica transportarea persoanelor din zonă către punctul de trecere al frontierei din Djankoi, în Crimeea, care a fost ocupat de Rusia încă din 2014. Aceștia au mai precizat faptul că “evacuarea” ar fi trebuit să fie voluntară, însă asta ar fi însemnat probabil că aproape niciun ucrainean nu ar fi fost de acord și nu ar fi dorit: „În principiu, «evacuarea» trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, au spus oficialii centrului.

Pericolul Centralei Nucleare de la Zaporojie

Centrală Nucleară de la Zaporojie, care este în prezent deconectată de la rețeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internațională, după ce a fost atacată în mai multe rânduri în timpul unor conflicte pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, conform ȘtirileProTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.