Infofinanciar > Lumea la zi > Adevăr sau propaganda! Ucraina susține că rușii se retrag din Zaporojie
Lumea la zi

Adevăr sau propaganda! Ucraina susține că rușii se retrag din Zaporojie

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Armata ucraineană a susținut în cursul zilei de joi că anumite batalioane ale armatei ruse se retrag din Zaporojie iar aceștia se pregătesc să evacueze personalul administrațiilor de ocupație din regiune. Zelenski a declarat joi că forțele sale speciale au desfășurat acțiuni militare în spatele frontului din regiunea Zaporojie după ce au descoperit un sistem rusesc de război electronic.

„„Luptătorii noştri au transmis coordonatele inamicului către unităţile de artilerie prietene, care au distrus complexul inamic”, au declarat pe telegram reprezentanții armatei ucrainene. Sistemul de luptă electronic amplasat în orașul Polohi a fost utilizate pentru a intercepta comunicatiile armatei ucrainei dar și pentru a „ suprima comunicațiile mobile de așezare”. Prin urmare, rușii au eliminat orice formă de comunicare a locuitorilor orașului cu lumea exterioară.

Ucrainenii au distrus mai multe sisteme de rachete S-300

De asemenea, forțele speciale au distrus un complex de rachete S-300 folosite de ruși pentru bombardarea unei maternități din orașul Vilniansk. Ieri armata lui Zelenski a declarat că trupele rusești se retrag de pe pozițiile acestora în zonele ocupate din Zaporojie. Rușii se pregătesc să extragă personalul administrațiilor de ocupație.

Statul Major General al armatei au mai precizat că unitățile rusești au părăsit așezările din Mihailivka, Poloji și Injerne, însă, Evgheni Balițki, oficialul numit de ruși să guverneze în regiunea Zaporojie a negat afirmațiile ucrainenilor „Presa pro-ucraineană răspândeşte de câteva zile informaţii false conform cărora oraşul Polohi ar fi fost cucerit de către forţele armate ale Ucrainei, că administraţia şi locuitorii sunt evacuaţi din Mihailivka şi Vasilivka şi că nu există energie electrică sau apă în regiunea Zaporojie.

Sunt „fanteziile maşinii de propagandă de la Kiev. Graniţele regiunii Zaporojie sunt bine protejate, niciun metru de pământ nu a fost cedat inamicului”. Pe de altă parte Balițki recunoaște că orașele sunt bombardate zilnic. Oficialul rus a precizat că a avut loc o lovitură de artilerie asupra substației de transformare din Tokmak, o localitate care se afla în apropiere de Poloho.

ISW indică faptul că trupele rusești nu mai pot menține linia frontului din Zaporojie

Institutul pentru Studiul Războiului a precizat în cursul zilei de joi că mişcările militare ruseşti din regiunea Zaporojie ar sugera că forţele ruseşti nu pot apăra zonele critice pe fondul creşterii numărului de lovituri ucrainene asupra concentrărilor de forţe şi logisticii ruseşti. Este posibil ca forţele ruseşti să retragă personal de pe poziţii mai apropiate de linia frontului în regiunea Zaporojie pentru a reduce impactul loviturilor ucrainene tot mai intense asupra concentrărilor de forţe şi echipamente ruseşti”.

Institutul pentru Studiul Războiului ISW a mai explicat că „ Retragerea potenţială de la Polohi ar fi remarcabilă, deoarece aşezarea se află la o intersecţie rutieră critică, iar forţelor ruseşti le-ar fi probabil mai greu să apere Tokmak de eventualele operaţiuni ucrainene fără a controla acea intersecţie”, potrivit romaniatv.net.