Lumea la zi

VIDEO Le-a ajuns carantina! Locuitorii unui oraș chinez au început o revoluție violentă împotriva măsurilor anti-Covid-19

Guangzhou. Sursă foto: Digi24
Sursă foto: Digi24

Mai mulți locuitori din Guanghou, oraș situat în sudul Chinei, au început să se revolte marți împotriva măsurilor anti-Covid-19 trasate de autoritățile de la Beijing. Astfel că, iritați fiind de perioada îndelungată în care au fost ținuți în casă în carantină, oamenii au ieșit în stradă și au distrus barierele din fața locuințelor lor. De asemenea, aceștia au distrus un centru de testare și s-au bătut cu poliția.

Pentru a putea calma spiritele, autoritățile au folosit gaze lacrimogene. Până în acest moment nu se știe numărul exact al persoanelor care au protestat împotriva politicii anti-Covid. În plus, postările asociate cu aceste revolte de stradă au fost șterse imediat de cenzorii internetului chinezesc, scriu cei de la Pro TV Chișinău.

 

Cazurile de Covid au explodat

Potrivit ultimelor date furnizate de China, țara se confruntă cu o creștere abruptă a cazurilor de infectare la nivel național, din cauza izbucnirii simultane a mai multor focare în mai multe orașe.

Astfel că, marți, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat 17.772 de noi cazuri Covid în țară, cel mai mare bilanț din aprilie 2021. Din totalul de cazuri, în Guangzhou, oraș de aproape 19 milioane de locuitori, se regăsesc mai bine de un sfert.

Autoritățile din China au decis să implementeze o politică strictă Covid-Zero, prin care se combate orice focar de COVID, chiar și cele de mică dimensiune. Aceste măsuri îi lasă de cele mai multe ori pe chinezi fără mâncare și alte lucruri esențiale. De asemenea, în unele zone în care s-au raportat noi cazuri de infectare, oamenii sunt disperați pentru că nu-și pot părăsi locuința.

În mai, revoltă în Shanghai

Pe data de 1 mai, în Shanghai, mai multe persoane au început să strige de la geam și să bată în tigăi în semn de protest față de lockdown-ul impus de autoritățile chineze. Totodată, la acea vreme, polițiștii echipați în costume de protecție s-au ciocnit cu demonstranții ieșiți în stradă. Cei care protestau în stradă au condamnat evacuarea forțată a acestora din case, care erau folosite ca centre de izolare de către autorități. Centrele sunt zgomotoase, oamenii sunt lipsiți de spațiu privat în ele, iar dușurile sunt în număr limitat, potrivit celor de la Europa Liberă.

Aceștia s-au plans de accesul limitat la hrană, în timp ce unii spun că au fost temporar dați afară din locuințe pentru dezinfecție.

De asemenea, locuitorii metropolei au susținut că nu mai pot lucra, că nu-și mai primesc salariile, și că unii membrii de familie sunt obligați să trăiască separat, iar condițiile din centrele de carantinare lasă de dorit. Încă de la începutul lockdown-ului, din data de 5 aprilie, oamenii s-au plâns în mod repetat de accesul limitat la hrană și medicamente.