Infofinanciar > Lumea la zi > Liderii proruși ai regiunilor ucrainene anexate de Moscova au fost premiați! Aceștia i-au mulțumit lui Putin pentru „eliberare”
Lumea la zi

Liderii proruși ai regiunilor ucrainene anexate de Moscova au fost premiați! Aceștia i-au mulțumit lui Putin pentru „eliberare”

sursa: Egypt Independent
sursa: Egypt Independent

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a oferit marţi, la Kremlin, premii și decorațiuni liderilor pro-ruși ai celor patru regiuni ucrainene care au fost anexate în mod ilegal de Moscova în luna septembrie, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. 

Liderii pro-ruşi din Lugansk, Leonid Pasecinik, şi din Doneţk, Denis Puşilin, care l-au susținut pe Putin în anexarea teritoriilor ucrainene, au primit gradul I de „Ordin pentru Merit al Patriei”. Ceilalți 2 susținători ai Kremlinlui, Evgheni Baliţki şi Vladimir Saldo, liderii proruşi ai Zaporojie şi respectiv Herson, au primit acelaşi titlu, dar în gradul III, potrivit transmisiunii în direct a ceremoniei solemne desfăşurate în Sala Sf. Ecaterina a Marelui Palat al Kremlinului. 

Mulțumiri aduse Rusiei pentru „eliberarea” regiunilor ucrainene 

Pasecinik a ținut un discurs în fața președintelui rus, lăudându-l pe acesta și ridicând în slăvi regimul rusesc de teroare adus asupra Ucrainei, numind regiunea ucraineană anexată ilegal de Rusia „republică populară”, un titlu fals și care nu are baze în realitate: „Acest premiu nu este doar al meu, ci al tuturor locuitorilor (din autointitulata) Republică Populară Lugansk. (…) Mi-ar plăcea să-mi exprim profunda recunoştinţă faţă de dumneavoastră personal şi faţă de întregul popor rus pentru ajutor, fără de care nu am fi o republică şi nu am putea supravieţui”, i-a transmis Pasecinik lui Putin în timpul ceremoniei. 

De asemenea, Puşilin a declarat că regiunea sa, Doneţk, va trece peste toate obstacolele cu care se confruntă şi o va face prin intermediul sprijinului oferit de Rusia. „Împreună cu Rusia vom învinge” a declarat Pușilin, în discursul său de premiere.  

Pe lângă cei 4 „lideri” premiați, Putin a oferit merite și Margaritei Simonian, redactor-șef al noii rețele de stat RT (fosta presă Russia Today),care a primit, la rândul ei, un premiu. „Mulțumesc că i-ai eliminat pe canibali”, i-a spus aceasta președintelui rus în timpul discursului de acceptare, citată de CNN. 

Minciunile rusești legate de anexarea ilegală a celor 4 regiuni 

Rusia pretinde că cele 4 regiuni ucrainene, anexate de altfel ilegal, au fost obținute legitim, prin referendumuri care ar fi arătat dorința locuitorilor din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie de a se alătura națiunii ruse.  

Aceste voturi fantomă nu au fost însă recunoscute la nivel internațional. Premierile de marți au reprezentat o modalitate de răspândire a propagandei lui Putin cum că aceste teritorii au fost „eliberate” de Rusia și că locuitorii lor sunt mulțumiți și fericiți de acțiunile armatei ruse. 

Moscova a declarat că nu dorește să cucerească alte teritorii ucrainene, dar are drept scop final „eliberarea” completă a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, precizează G4Media.