Infofinanciar > Lumea la zi > Anthony Blinken: Statele Unite lucrează la o strategie complexă care urmărește întărirea prezenței americane la Marea Neagră
Lumea la zi

Anthony Blinken: Statele Unite lucrează la o strategie complexă care urmărește întărirea prezenței americane la Marea Neagră

NATO, Sursa foto: the japan times
Foto: tehejapantimes.com

Statele Unite lucrează la o strategie complexă care urmărește întărirea prezenței americane la Marea Neagră și ridicarea la un nivel superior a cooperării de securitate cu țările riverane, în special cu aliații din NATO, pentru a descuraja intențiile agresive și de dominație în regiune ale Rusiei și Chinei.

Mai ales pe fondul războiului din Ucraina și în special după ocuparea Crimeei de Rusia, mai mult, senatori americani, deopotrivă democrați și republicani, elaborat un proiect de lege intitulat „Securitatea la Marea Neagră 2023”, care urmărește ca Statele Unite „să dezvolte o strategie pe termen lung pentru a spori securitatea, să instituie o prezență permanentă și durabilă de-a lungul flancului estic al NATO și să consolideze reziliența democratică a aliaților și partenerilor săi regiune”.

Autoritățile române au îmbrățișat total demersul, iar proiectul legislativ se află în dezbaterea Senatului american și a fost atrasă inclusiv participarea Departamentului de Stat.

Apărarea Mării Negre

Imediat după prăbușirea dronei americane către două avioane rusești la 14 martie, deasupra Mării Negre, senatoarea democrată Jeanne Shaheen, președinte al subcomitetului senatorial pentru afaceri europene, împreună cu senatorul republican Mitt Romney au introdus un proiect de lege care cere administrației să dezvolte o strategie dedicată regiunii Mării Negre, informează agenția de presă RADOR.

Cei doi senatori au dus inițial proiectul bipartizan de lege în iulie anul trecut, arătând că regiunea Mării Negre a devenit un punct crucial pentru direcția securității europene și globale în contextul războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Cu două săptămâni în urmă, într-o audiere la Capitoliu a secretarului de stat Antony Blinken, senatoarea Shaheen a explicat din nou de ce este nevoie o politică mai robustă în ce privește regiunea Mării Negre.

Jeanne Shaheen: ”Invazia din Ucraina a demonstrat cu închiderea căilor navale și impactul asupra securității alimentare globale cât de importantă este această regiune. Sigur că știți că am introdus prevederi în legea de autorizare a apărării care cere administrației să dezvolte o strategie cuprinzătoare. Cred că ar trebui să includă nu numai probleme de securite națională, care am văzut cât de importante sunt în regiune, dar și sprijin economicii și democratic”.

Când va fi gata strategia?

Dar, oare, când putem aștepta elaborarea strategiei pentru Marea Neagră, în ce moment al dezvoltării ei, ne aflăm? – a întrebat senatoarea Shaheen.

Antony Blinken: ”Pe scurt, vom dezvolta strategia până în luna iunie, când este termenul- limită. Sunt de acord cu dvs., este nevoie să avem o abordare mult mai cuprinzătoare cu privire la Marea Neagră, o regiune mai mare decât statul California, care include șase țări riverane, printre care trei state membre NATO. Alte state, ca Ucraina, sunt, evident, prieteni importanți ai Statelor Unite”.

”Strategia se va concentra nu numai asupra aspectelor de securitate, ci și asupra promovării colaborării politice, asupra promovării cooperării economice, inclusiv asupra consolidării securității energetice, vitale pentru toate aceste țări, și asupra construirii rezilienței democratice, pentru că vecinătatea vine cu mari provocări. Am primit sugestii de la unele din aceste țări; vrem să asigurăm că sunt parte a acestei strategii”, a mai spus Blinken, subliniind: ”Colegii români au lucrat foarte bine, au investit o mulțime de gândire și ne împărtășesc viziunea și planurile lor. Vom avea, așadar, strategia pentru Marea Neagră până în luna iunie”.

Echilibru în regiune

Între obiectivele Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei sunt, se știe, preluarea controlului asupra regiunilor de coastă ale Ucrainei și o mai extinsă dominare politică și militară asupra regiunii Mării Negre. Analiștii americani spun că războiul în Ucraina forțează Statele Unite și NATO să dedice o mai mare atenție regiunii.

Cu China, fiind percepută drept o provocare în creștere pentru Statele Unite în Indo-Pacific, s-ar putea ca strategia actualizată pentru Marea Neagră să fie mai restrânsă în termenii resurselor, iar obiectivele sale ar putea fi definite de perspectivele aliaților și partenerilor regionali. Experții recomandă Departamentului de Stat ca strategia să consolideze în continuare prezența Statelor Unite în regiune – prin desfășurări de forțe, vânzări de arme, investiții și angajamente diplomatice. Să consolideze frontul estic al NATO, în același timp cu consolidarea unei cooperări așa-numite minilaterale și flexibile între aliați și parteneri, inclusiv cu Ucraina.

Strategia ar trebui să urmărească, de asemenea, un nou echilibru cu cel mai puternic aliat din regiune, Turcia, în vreme ce ar trebui, în același timp, să reasigure statele din NATO și din afara NATO îngrijorare în legătură cu ambițiile Turciei. O prioritate ar trebui să fie consolidarea rezilienței democratice în statele vulnerabile din NATO și din afara NATO. Strategia Departamentului de Stat ar trebui să sprijine și să securizeze proiectele de consolidare a conexiunilor regionale care evită Rusia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.