Lumea la zi

Rusia a fost declarată „stat sponsor al terorismului”! Rezoluția PE, susținută și de europarlamentarii români

Război Ucraina, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Membrii Parlamentului European au votat, miercuri, o rezoluție prin care Rusia este declarată drept „stat sponsor al terorismului”. Scrutinul a contabilizat 494 de voturi „pentru” și 58 „împotrivă”. Acest vot vine ca răspuns la cererile repetate ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski în acest sens.

„În războiul său împotriva Ucrainei, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra obiectivelor civile, inclusiv asupra infrastructurii energetice, spitalelor, unităților medicale, școlilor și adăposturilor – încălcând astfel dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

Declarând Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, eurodeputații doresc să pregătească terenul pentru ca Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru aceste crime în fața unui tribunal internațional”, au scris reprezentanții PE într-un comunicat.

Rezoluția, aplaudată de europarlamentarii români

Reprezentantul României în cadrul forului internațional, Siegfried Mureșan, care este și vicepreședinte al grupului PPE, a declarat că susține condamnarea Rusiei prin orice mijloace pentru „atrocitățile comise împotriva populației civile din Ucraina”.

„Oameni nevinovați, bombardarea blocurilor și altor clădiri civile reprezintă acte de teroare și constituie crime de război. De aceea, susținem că Rusia este stat sponsor al terorismului, cerem creșterea sprijinului pentru Ucraina și înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, inclusiv printr-un embargo complet asupra combustibililor fosili, abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 și 2 și mărirea listei de persoane care sunt supuse sancțiunilor.

Rusia, ca stat sponsor al terorismului, trebuie izolat în totalitate pe plan internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența ei la organizații internaționale, precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. Atât timp cât Rusia se comportă ca un stat sponsor al terorismului, trebuie să ne raportăm la Rusia ca la orice alt susținător al terorismului”, a transmis oficialul român printr-o postare pe pagina sa de Facebook, scrie G4Media.

Ucraina i-a cerut României să declare Rusia „stat terorist”

În cadrul unei întâlniri bilaterale de acum două săptămâni cu premierul României, Nicolae Ciucă, omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, i-a cerut în mod expres țării noastre să declare Federația Rusă drept „stat terorist”.

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște, la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a declarat joi premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, la Vicovul de Sus. Cu ocazia deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainean în județul Suceava, oficialul ucrainean s-a arătat recunoscător pentru aportul adus de țara noastră în contextului războiului de la granița de nord: „România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului”, a susținut oficialul ucrainean.

De asemenea, în cadrul aceluiași discurs, Shmyhal a subliniat și, totodată, s-a arătat recunoscător pentru ajutorul pe care România l-a acordat Ucrainei în vreme de război.

„După 24 februarie, direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi. Aici am direcționat exporturile. Spre Occident, în țările vecine, au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă și tot pe aici trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor UE”, a mai susținut premierul Ucrainei, potrivit Digi24.