Info

Grupul Renault își separă activitatea din România în cinci entități! Ce se întâmplă cu Dacia

Dacia Renault, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Reprezentanții grupului Renault au anunțat joi că își vor separa activitatea în cinci entități specializate pe noile lanțuri de valoare, în cadrul celui de-al treilea capitol al planului său strategic Renaulution: «Revolution ». De aceea, compania se va concentra pe vehiculele electrice (EV), software, noile servicii de mobilitate, economie circulară, precum și de vehiculele termice și hibride.

Astfel că, secțiunea din care va face parte Dacia se va numi Power, care va continua să dezvolte „vehicule termice și hibride inovatoare cu emisii scăzute”. În plus, pentru Dacia, marja operațională va crește de la 10% la 15 % în 2030.

Cele 5 entități specializate pe noile lanțuri de valoare din cadrul Renault Group sunt:

a) Ampere : dedicată exclusiv domeniului electric și software

b) Alpine : o marcă exclusivistă globală, cu zero emisii, având sportul auto în ADN-ul său. Un model de business „asset-light” unic, combinat cu inovații tehnologice specifice.

c) Mobilize: construit în jurul unei companii de servicii financiare de prim rang pentru a oferi produse pe piața noii mobilități, a energiei și a serviciilor de date.

d) The Future Is NEUTRAL : prima companie din industria auto consacrată economiei circulare 360° : de la bucla închisă a materialelor până la reciclarea bateriilor.

e) Power : se va ocupa de dezvoltarea de vehicule termice și hibride inovatoare cu emisii scăzute sub mărcile Renault, Dacia și Renault LCV (vehicule utilitare ușoare)

Cum arată viitorul financiar al Renault Group

Potrivit datelor financiare furnizate de Renault Group, pentru perioada 2025-2030 marja operațională a companiei va fi de peste 8 % în 2025 și peste 10 % în 2030. În ceea ce privește free cash-flow-ul, acesta va fi de peste 2 miliarde de euro pe an în medie în intervalul 2023-2025, și peste 3 miliarde de euro pe an în medie în perioada 2026-2030

De asemenea, reprezentanții Renault Group au de gând să distribuie dividende din 2023 (în contul exercițiului financiar 2022 – sub rezerva aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor). Nivelul la care se va întâmpla acest lucru va crește progresiv, până la până la 35 % din rezultatul net – parte a Grupului. Prin această metodă, conducerea Renault vrea să revină la un rating financiar investment grade.

Astfel, Luca de Meo, CEO al Renault Group, a anunțat că vrea ca salariații săi să dețină 10 % din acțiunile grupului în 2030, scriu cei de la Economedia.

„Anunțurile de azi reprezintă o nouă dovadă a hotărârii echipei Renault Group de a pregăti viitorul companiei pentru a face față viitoarelor provocări și oportunități generate de transformarea industriei auto. După realizarea unuia dintre cele mai rapide planuri de redresare, după ce am pregătit compania pentru creștere asigurând dezvoltarea celei mai bune game de modele din ultimele decenii, avem intenția de a ne poziționa mai rapid și mai puternic decât concurenții noștri pe noile lanțuri de valoare ale industriei auto: vehiculul electric, software-ul, noile mobilități și economia circulară. Afectăm echipe dedicate fiecărui lanț de valoare al automobilului și al mobilității. Concepem o organizare agilă și inovatoare pentru a gestiona volatilitatea și evoluția tehnologică accelerată a epocii noastre. Cuvintele cheie sunt rapiditate, responsabilitate, transparență și specializare în serviciul excelenței. Renault Group devine o echipă de echipe cu o guvernanță simplificată și platforme de management digital care favorizează colaborarea, punând capăt organizării tradiționale de tip „siloz”. Deschiderea a până la 10 % din capital către salariați va contribui la favorizarea unei noi culturi comune orientată către crearea de valoare. Credem totodată în cooperare când este vorba de a investi, de a crea și de a dezvolta noi activități și tehnologii. Această convingere se află în centrul abordării noastre „orizontale”. Partenerii, lideri în domeniile lor, care participă la diferitele noastre proiecte, sunt dovada calității inițiativelor noastre. Toate acestea schițează unul din proiectele de organizare cele mai moderne din ultimii ani din întreaga noastră industrie, o revoluție în domeniul său”, a declarat acesta.

Cum arată viitorul Dacia

Reprezentanții Renault au susținut că vehiculele termice și hibride  vor continua să reprezinte până la 50 % din vânzările mondiale de vehicule ale Dacia, chiar și în 2040. În plus, marja operațională a companiei va fi în creștere, de la 10 % în prezent, la 15 % în 2030

„Pentru aceasta, Dacia, în prezent lider în segmentul B, va aborda, cu îndrăzneală, segmentul superior. După Jogger în acest an, Dacia Bigster va concretiza această evoluție a mărcii către segmentul C, evoluție care va fi consolidată ulterior de alte două modele și care va permite dublarea perimetrului sursă de profit (profit pool). În paralel, Dacia va continua să își reducă costurile și va beneficia de dublarea volumelor platformei CMF-B globale care va atinge (pentru toate mărcile grupului) 2 milioane de unități la orizontul anului 2030. Dacia va contribui la reinventarea lanțului de valoare termic datorită cooperării cu proiectul „Horse” în dezvoltarea de motorizări revoluționare adaptate pentru carburanți alternativi și sintetici. Dacia își va electrifica treptat gama din Europa fiind un pionier al soluțiilor electrice accesibile”, au transmis reprezentanții Dacia.