Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, războiul electrocasnicelor! Armata Roșie își repară tancurile cu piese de la mașini de spălat și frigidere
Lumea la zi

Rusia, războiul electrocasnicelor! Armata Roșie își repară tancurile cu piese de la mașini de spălat și frigidere

Tancuri
Credit imagine: hotnews.ro

Rusia se confruntă cu o situație la care nu se aștepta inițial când a început invazia în Ucraina. Din cauza sancțiunilor impuse de liderii din Occident și Uniunea Europeană misiunea armatei ruse de a-și asigura componentele necesare pentru reparația armamentului distrus în Ucraina, scriu jurnaliștii de la The Telegraph.

Rusia a fost nevoită să folosească cipuri de la frigidere și mașini de spălat vase pentru reparația armamentului, ca urmare a sancțiunilor din Vest, a declarat un oficial din Statele Unite. „Avem rapoarte din Ucraina conform cărora atunci când soldații găsesc echipamente militare rusești pe front, acestea sunt pline cu semiconductori luați de la aparate casnice”, a declarat Gina Raimondo, secretarul de Comerț al SUA.

Experții în tehnologie estimează că exporturile către Rusia s-au prăbușit cu 70% de la introducerea sancțiunilor economice, ca urmare a invaziei din Ucraina. Aproape 30 de țări din Vest au decis să aplice sancțiuni Moscovei, arată sursa citată, ceea ce face practic imposibilă achiziția de componente pentru echipamentele militare deteriorate în timpul luptelor.

Adio, fabrici de tancuri

Într-o audiere în Senatul SUA , în cursul zilei de miercuri, Gina Raimondo a mai spus că două fabrici de tancuri din Rusia au fost nevoite să întrerupă producția, din cauza lipsei componentelor. Federația Rusă era deja sub o serie de sancțiuni cu privire la cipuri încă de la anexarea ilegală a Crimeei, din 2014. Însă, de la izbucnirea războiului la scară largă, în luna februarie, Vestul a limitat și mai mult exportul așa-ziselor produse cu „utilizare dublă”, atât comercială cât și militară.

Studii anterioare în ceea ce privește modernizarea armatei ruse arătau că regimul de la Kremlin se baza pe piese electronice din Occident pentru a-și aduce forțele militare la un nivel tehnologic de secol 21. Însă rușii sunt acum nevoiți să improvizeze, după cum arată o dronă capturată de ucraineni, ce avea drept unitate foto o cameră DSLR din comerț, de tip Canon.