Infofinanciar > Lumea la zi > Ion Cristoiu: ”Rusia nu a vrut să cucerească Kievul”. Care este scopul armatei roșii în Ucraina
Lumea la zi

Ion Cristoiu: ”Rusia nu a vrut să cucerească Kievul”. Care este scopul armatei roșii în Ucraina

avioane-de-lupta-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Războiul dintre Rusia și Ucraina tinde să intre într-o etapă de înghețare a conflictului și se poate întinde pe o perioadă lungă de timp. După retragerea trupelor de lângă Kiev și masarea lor în zona Donbas, armata rusă se pregătește de ”rusificarea” zonei de sud a Ucrainei, conform lui Ion Cristoiu.

”Mă surprinde această temă pe care o mestecă și americanii și britanicii și noi, anume cu eșecul rușilor în Ucraina. Ei n-au vrut să cucerească Kievul, scopul pentru care au și declanșat această chestie a fost rusificarea sudului.” a declarat jurnalistul.

 

În concepția acestuia, lucrul acesta deja s-a întâmplat în orașe precum Melitopol sau Herson, tocmai de aceea nu se mai aude absolut nimic în presa internațională despre ele. ”Rușii intră cu trupele într-un teritoriu și așteaptă conferința de pace. Iar la conferința de pace zic că s-au retras. Dacă observați, rușii cuceresc un metru și îl rusifică și așa se și explică încetineala cu care merg.”

O acțiune similară ar fi aplicat sovieticii când au câștigat Turkmenistanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul sau mai recent, în 2014, când rușii au anexat Crimeea .

Azovstalul plin de luptători străini?

În cadrul podcastului EVZ Capital Play , jurnalistul Ion Cristoiu a și exemplificat ce înseamnă termenul de rusificare: ”Rusificare înseamnă scoaterea naționalismului și trecutului istoric al unei țări. Dacă vă uitați la sudul Ucrainei, acolo rusificarea este floare la ureche. Avem de-a face cu niște ucraineni care știu rusește și au învățat la școală despre Tolstoi.”

Ion Cristoiu consideră că ocuparea Crimeei este cea mai mare victorie a Rusiei din istorie, deoarece au câștigat un teritoriu mare pe timp de pace. De asemenea, în acești 8 ani de la anexarea peninsulei, ea poate fi considerată complet rusificată.

Ofensivele recente ale Ucrainei asupra Insulei Șerpilor au legătură cu faptul că americanii au realizat că Insula Șerpilor face parte din planul Rusiei de a acapara întregul litoral ucrainean. Cu toate acestea, Cristoiu recunoaște că nu a deslușit încă planurile rușilor pentru regiunea Transnistreană sau Odessa.

În ceea ce privește cucerirea Mariupolului, jurnalistul consideră că rușii încă nu au evacuat complet uzina Azovstal pentru că acolo nu sunt doar soldați ucrainieni, ci un mix de luptători străini, de mercenari. Acest lucru va crea din nou tensiuni geopolitice în momentul în care informația se va confirma și va ieși la iveală.

Conform unor poze postate de Batalionul Azov pe telegram, în dimineața zilei de miercuri, în subteranele uzinei Azovstal sunt blocați soldați răniți care trăiesc în condiții mizere.

„Avem soldați care trăiesc în condiții complet insalubre, cu răni deschise, bandajate cu resturi de bandaje nesterile, fără medicamentele necesare și chiar fără hrană. Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să dea dovadă de umanitate și să reafirme principiile de bază pe care ați fost create privind salvarea răniților care nu mai sunt combatanți” au postat șefii batalionului pe rețeaua de mesagerie.