Lumea la zi

Rusia nu este de acord cu denumirea de stat sponsor al terorismului! Aceasta denunță rezoluția Parlamentului European

Parlamentul European, Sursă foto: europa.eu
Sursă foto: europa.eu

Ministerul de Externe al Rusiei a denunțat vineri rezoluția Parlamentului European conform căreia Federația Rusă a fost denumită oficial „stat sponsor al terorismului”. Moscova susține că decizia „nu are nicio legătură” cu lupta împotriva terorismului. 

Ministrul rus a declarat într-un comunicat că acțiunea UE de calificare a statului rus drept sponsor al terorismului are scopul de a transmite informații false referitoare la Rusia: „Această acțiune neprietenească face parte dintr-o campanie politică de informare dusă de Occident cu privire la țara noastră şi nu are nicio legătură cu situaţia reală în lupta împotriva terorismului internațional”. 

Rusia nu este de acord cu denumirea de „stat terorist” 

Rusia a tot respins în mod constant doctrina de a declara anumite țări drept „state teroriste”, justificând că aceste rezoluții reprezintă o modalitate pentru occident de a interveni în afacerile lor interne de „unele state fără scrupule”, a fost declarația de vineri a ministrul rus adjunct de externe Oleg Sîromolotov, citat de EFE, denunțând rezoluția Parlamentului European, informează G4Media. 

Rezoluția Parlamentului European de miercuri 

Parlamentul European a desemnat miercuri Rusia drept stat sponsor al terorismului, argumentând că loviturile sale militare asupra civililor ucraineni, prin atacuri asupra infrastructurii energetice, a spitalelor, școlilor și adăposturilor, au încălcat legislația internațională. 

Parlamentarii europeni au votat în favoarea unei rezoluții prin care Rusia este desemnată stat sponsor al terorismului. Mișcarea este în mare măsură simbolică, întrucât Uniunea Europeană nu are un cadru juridic care să o susțină. În același timp, blocul comunitar a impus deja sancțiuni fără precedent Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina. 

Moscova a reacționat cu furie la decizia Parlamentului European, încă de miercuri. „Propun desemnarea Parlamentului European drept sponsor al absurdității”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a salutat decizia Parlamentului European. „Rusia trebuie să fie izolată la toate nivelurile și trasă la răspundere pentru a pune capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina, dar și în întreaga lume”, a scris el pe Twitter. 

Zelenskiy a îndemnat Statele Unite și alte țări să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului, acuzând de atacuri asupra civililor, lucru pe care Moscova îl neagă cu vehemență. 

SUA nu a urmat exemplul UE 

Secretarul de stat american Antony Blinken a refuzat până în prezent să includă Rusia pe listă, în ciuda rezoluțiilor din ambele camere ale Congresului care îl îndeamnă să facă acest lucru. 

În prezent, Departamentul de Stat al SUA numește patru țări, Cuba, Coreea de Nord, Iran și Siria,  drept state susținătoare ale terorismului, ceea ce înseamnă că acestea au devenit unei interdicții în defensivă a exporturilor și al unor restricții financiare, scrie Reuters.