Infofinanciar > Lumea la zi > Noua legislație pentru migrație și azil a trecut de votul Parlamentului European
Lumea la zi

Noua legislație pentru migrație și azil a trecut de votul Parlamentului European

Trecerile de migranți spre Marea Britanie au atins un nou record
Foto: facebook.com

Noua legislație pentru migrație și azil a trecut ade votul Parlamentului European. Este unul dintre cele mai importante dosare ale actualei legislature. În condițiile în care migrația s-a accentuat în ultimii ani, în special cea dinspre nordul Africii.

Cele mai importante elemente aduse de noul regulament constau în eficientizare a sistemului de triaj al solicitanților de azil. Dar și baza de date comună europeană și mecanismul de solidaritate între statele membre.

Pactul privind Migrația și Azilul este prima legislație care impune o abordare unitare la nivelul tuturor statelor membre. Este un regulament, nu o directivă, ceea ce înseamnă că va fi aplicat ca atare în statele comunitare. Regulamentul aduce proceduri mai simple și mai rapide pentru selectarea celor care au dreptul la azil. În același timp, pentru întoarcerea celor care nu se califică, între trei și șapte zile, în funcție de intrarea ilegală sau legală a acestora.

Un alt element nou este scanarea tuturor migranților și includerea într-o bază de date comună la nivel european. O încercarea de a limita intrările persoanelor care pot reprezenta riscuri la adresa securității comunitare. Vor fi colectate, spre exemplu, amprente și imagini faciale de la toate persoanele cu vârsta de peste șase ani. Ele vor fi înregistrate în baza europeană Eurodac.