Infofinanciar > Info > Anumite femei ar putea ieși la pensie mai repede! Care sunt condițiile
Info

Anumite femei ar putea ieși la pensie mai repede! Care sunt condițiile

bani pensie card playtech.ro
sursa foto: arhiva companiei

Un grup de parlamentari a propus un proiect de lege care urmărește reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de femei.

Proiectul sugerează că femeile care au îndeplinit perioada minimă de cotizare și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani ar putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un interval între un an și trei ani și jumătate.

Anumite femei ar putea ieși la pensie mai repede

Conform proiectului, reducerea vârstei de pensionare va fi determinată de numărul de copii. Femeile care au îndeplinit perioada minimă de cotizare și au crescut un copil până la vârsta de 16 ani ar beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu un an.

Pentru doi copii, reducerea va fi de un an și șase luni. Pentru trei copii, reducerea ar fi de doi ani. Pentru patru copii, reducerea crește la doi ani și șase luni. Dacă o femeie are cinci copii, reducerea devine de trei ani. Pentru șase sau mai mulți copii, reducerea ajunge la trei ani și șase luni.

„Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, sunt explicațiile pe care le-au oferit în expunerea de motive inițiatorii.

Rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021 indică o populație rezidentă în țară de 19.053.815 persoane. Aceasta reprezintă o scădere comparativ cu recensământul anterior, numărul locuitorilor fiind mai mic cu 1.067.800 de persoane față de 2011.

România se confruntă cu declinul demografic

„Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung (…) aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv.

Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare. Deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…)

Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt. Dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se arată în expunerea de motive, potrivit Digi24.