Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele din Republica Moldova devin din ce în ce mai violente. Alertă cu bombă pe aeroportul din Chișinău
Lumea la zi

Protestele din Republica Moldova devin din ce în ce mai violente. Alertă cu bombă pe aeroportul din Chișinău

Proteste în Chișinău
sursa foto: dreamstime

Protestele din Republica Moldova devin mai violente, după ce un grup de oameni care au fost chemați să participe la proteste de către partidul condus de Ilan Șor s-au adunat duminică la Chișinău cerând guvernului să le plătească integral facturile. Înaintea protestului, poliția a avertizat că ar fi pregătită cu privire la posibile provocări, care ar fi fost orchestrate de serviciile secrete rusești.

În plus, înainte ca protestatarii să înceapă să se adune, autoritățile au primit patru apeluri telefonice care au anunțat că sunt amplasate bombe, ceea ce este o tactică obișnuită în războiul hibrid din Republica Moldova. Ministrul de interne Ana Revenco și secretarul de stat din Ministerul Apărării Valeriu Mija au declarat pentru Reuters că aceste alerte false cu bombe au devenit o parte obișnuită din viața moldovenilor, consumând resursele guvernamentale.

Alertă cu bombă pe Aeroportul Chișinău

Duminică, în jurul orei 12:50, poliția a informat că a fost înregistrată o alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne a intervenit imediat și a evacuat personalul aeroportuar și călătorii din clădire, suspendând temporar procedura de înregistrare a pasagerilor.

Începând cu vara anului trecut, autoritățile moldovenești au primit peste 400 de amenințări false prin telefon sau e-mail, ceea ce a necesitat intervenții și mobilizarea a aproximativ 9.000 de polițiști. Aceste amenințări false cu bombă au vizat diverse locații din Chișinău, inclusiv aeroportul, instituțiile de învățământ, instanțele de judecată, spitalele și centrele comerciale. Falsele alerte cu bombă au devenit o parte obișnuită a vieții de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiale.

Minori percheziționați de poliție după protestele de duminică

54 de manifestanți, dintre care 21 erau minori, au fost duși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare și documentare în timpul protestelor de duminică din Chișinău. Aceștia aveau comportament dubios și asupra lor au fost găsite obiecte interzise. Poliția a avertizat organizatorii să nu permită minorilor să participe la astfel de evenimente fără a fi însoțiți de adulți. Conform TV8, doi dintre cei duși la poliție aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanțe inflamabile.

La Chişinău, protestul de duminică a fost organizat de o alianţă numită „Mişcarea pentru popor”, formată din mai multe asociaţii şi formaţiuni politice unite în jurul Partidului ŞOR. Cu câteva ore înainte de ora stabilită pentru protest, adică la ora 13:00, Poliţia Naţională a anunţat că a dezmembrat o reţea care primea instrucţiuni din partea serviciilor secrete ruse şi care intenţiona să organizeze provocări şi incidente în timpul manifestaţiei. Ca urmare a acestor dezvăluiri, două dintre formaţiunile politice care făceau parte din alianţa „Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat retragerea, însă Partidul lui Ilan Şor, oligarh prorus căutat de autorităţile internaţionale, şi-a asumat în continuare organizarea protestului, avându-l ca figură principală publică pe deputata Marina Tauber.

Manifestanții s-au deplasat către sediul Parlamentului, blocând traficul pe bulevardul principal al orașului, și au afișat o pancartă cu mesajul „Nu războiului”. După sosirea la sediul Parlamentului, Marina Tauber i-a îndemnat pe manifestanți să meargă mai departe către sediul Guvernului. Cu toate acestea, forțele de ordine nu le-au permis să intre, ceea ce a dus la o confruntare între manifestanți și polițiști. Protestatarii au încercat să forțeze cordonul de securitate și să se deplaseze în altă zonă, relatează News.ro.