Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia improvizează. Utilizarea tancurilor „Frankenstein” arată disperarea
Lumea la zi

Rusia improvizează. Utilizarea tancurilor „Frankenstein” arată disperarea

Tancuri rusești, Foto: HotNews
Sursă foto: HotNews

Pierderile masive de vehicule blindate i-au forțat pe comandanții ruși nu numai să scoată din stocurile învechite de tancuri care datează din anii 1960, ci și să confecționeze „tancuri” improvizate.
Istoria forțelor militare nevoite să canibalizeze echipamente, în special atunci când resursele sale sunt sub presiune, datează din Primul Război Mondial și din perioadele care au urmat.

Tancurile Frankenstein

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele germane au avut în dotare un sortiment din ce în ce mai mare de arme bizare. Un exemplu în acest sens a fost distrugătorul de tancuri Hetzer.

Germanii au luat un șasiu de Panzer 38(t), care era practic ineficient împotriva majorității vehiculelor blindate aliate, dar era fiabil din punct de vedere mecanic și putea fi fabricat rapid în număr mare. Pe acesta au montat un carter cu profil redus și înclinat abrupt, care conținea tunul antitanc de 75 mm bine dovedit, care putea doborî în mod fiabil majoritatea vehiculelor blindate aliate. Acum era atât relativ bine protejat, cât și cu profil redus, putând rămâne mai bine ascuns în comparație cu tancurile germane mai mari.

Exista o logică în spatele unor astfel de dezvoltări, care urmărea să îmbunătățească ceea ce era disponibil, iar germanii aveau încă o abundență de mijloace cu care puteau lucra. Trebuie să punem la îndoială logica a ceea ce se raportează că au făcut rușii. Aceasta sugerează panică și evidențiază lipsa resurselor necesare pentru a-și înlocui pierderile.

Forțele de la Kremlin au pierdut deja până la 1.700 de tancuri în Ucraina, inclusiv cele mai moderne versiuni ale lor de T90 și un BMPT Terminator, un vehicul de luptă de infanterie construit pe șasiul tancului nou-nouț Armata T-14 al Rusiei. Ministerul britanic al Apărării afirmă că până și așa-numitele divizii blindate de elită, cum ar fi Armata 1 de tancuri a Gărzii, sunt acum echipate cu tancuri T-62 vechi de 60 de ani. În ultimele zile s-a raportat, de asemenea, că în Ucraina au fost desfășurate și transportoare blindate rusești BTR-50, care au intrat în serviciu pentru prima dată în 1954.

Unii comandanți ruși, care duc lipsă disperată de tancuri gata de luptă, par să fi recurs la improvizarea de tancuri „Frankenstein” din piese de schimb pentru a umple golul din arsenalul lor.

Încă din primele zile ale invaziei, comandanții de tancuri ruși au început să se teamă de efectele armelor antitanc ucrainene Javelin, N-LAW și drone. Au fost văzute adesea imagini cu tancuri și alte vehicule dotate cu cuști aeriene, bucăți suplimentare de blindaj și chiar bușteni de lemn pentru a încerca să prevină întreaga forță a atacurilor cu rachete ucrainene.

În prezent, în rețelele de socializare și în presa tradițională apar imagini cu vehicule bizare, proiectate în mod rudimentar, care sunt desfășurate în Ucraina. Acestea arată o turelă antiaeriană navală din anii 1950, montată pe un vehicul de luptă amfibiu MT-LB din epoca sovietică.

Moscova a apelat probabil la o turelă navală deoarece marina sa a fost mult mai puțin epuizată decât forțele sale terestre afectate de luptă, potrivit lui Justin Crump, de la Sibylline, o firmă de informații și risc geopolitic: „Suspectez că a fost improvizat din turele navale, deoarece au avut acces la ele și la muniția relevantă”, a spus el.

Joe Barnes, un corespondent în domeniul apărării cu sediul la Bruxelles, a speculat, de asemenea, pe blogul online al Daily Telegraph, că turelele ar fi putut fi alese pentru a încerca să ofere apărare împotriva atacurilor cu drone și rachete ucrainene prin „umplerea cerului cu plumb”, în încercarea de a le doborî înainte ca acestea să își atingă ținta.

Hamish de Bretton-Gordon, un analist militar britanic, a declarat că luptătorii Statului Islamic au avut în dotare vehicule similare în Orientul Mijlociu și a adăugat: „Faptul că o armată presupusă a fi din prima lume pune laolaltă diferite piese de echipament care nu diferă de cele ale unor organizații teroriste precum al-Qaeda și ISIS arată, sperăm, starea periculoasă a armatei ruse”, a spus el.

Improvizează Ucraina în acest fel?

În primele zile ale invaziei rusești și înainte de sosirea echipamentelor occidentale, Ucraina a trebuit, de asemenea, să apeleze la echipamente din epoca sovietică pentru a-și susține forțele armate. Acolo unde au identificat un „deficit de capacitate”, au recurs și la combinarea echipamentelor din diferite sisteme de arme.

Acest lucru nu mirosea a disperarea actuală a forțelor rusești, ci exemplifica inovația și gândirea „out of the box” care au caracterizat rezistența ucraineană de la invazie încoace.

În primul rând, deși Ucraina își moderniza flota de tancuri de mai mulți ani, trebuia să mobilizeze tancuri mai vechi, nemodificate, pentru a asigura un număr suficient de tancuri pentru a ataca inamicul. Realizând că acestea vor fi probabil vulnerabile la generațiile mai noi de arme antitanc, Ucraina a început să monteze blindaj reactiv exploziv (ERA) pe aceste tancuri mai vechi.
ERA constă în cutii metalice care conțin explozibili ce pot fi fixate pe exteriorul tancului. Atunci când o cutie este lovită de o armă antitanc, explozibilii din interior detonează, provocând întreruperea proiectilului atât din explozibili, cât și din corpul cutiei și împiedicând pătrunderea în blindajul principal.

Un alt exemplu de gândire laterală a Ucrainei pentru a-și echipa mai bine forțele, în primele zile ale războiului, poate fi văzut în modul în care vehiculele militare de recunoaștere îmbătrânite au fost transformate în vehicule de luptă prin instalarea de module de luptă și turele de la alte sisteme de arme.

Un exemplu în acest sens a fost montarea turelei unui sistem de mortiere 2S9 Nona-S pe șasiul unui vehicul de recunoaștere BRM-1K.

2S9 Nona-S este un mortier autopropulsat de origine sovietică, care poate fi utilizat ca mortier sau obuzier, cu foc direct sau indirect. Are o rază maximă de acțiune de 8,85 km (12,8 km cu proiectile asistate de rachete) și poate ataca vehicule blindate.

În timp ce Ucraina primește tancuri moderne și alte sisteme de armament de ultimă tehnologie de la partenerii săi occidentali, Rusia nu se poate aștepta la un astfel de ajutor extern. Între timp, Ucraina continuă să profite la maximum de ceea ce deține în prezent, dar nu a atins încă nivelul de disperare afișat de Rusia, care este încă atașată de convingerea că numărul, fără a ține cont de calitatea acestuia, este cel care va prevala.

Apariția acestor ultime vehicule „Frankenstein” subminează și mai mult acest punct de vedere, conform kyivpost.com.