Infofinanciar > Lumea la zi > Transnistria acuză Ucraina de planificarea unui atentat. Este luată în vizor delegația OSCE
Lumea la zi

Transnistria acuză Ucraina de planificarea unui atentat. Este luată în vizor delegația OSCE

transnistria, sursa foto GZERO Media
sursa foto GZERO Media

Transnistria este regiunea autonomă, fostă componentă a Republicii Moldova, aflată la est de Nistru. Statul separatist este autoproclamat și recunoscut de alte trei națiuni, care se află sub influența Rusiei. Autoritățile din stânga Nistrului au adus acuzații la adresa Ucrainei.

Aceștia au susțin că Serviciul de Securitate al ucrainenilor pregăteau un atentat asupra liderului de la Tiraspol, capitala Transnistria. De asemenea, această planificare prevedea și un atac asupra delegației OSCE. Noua versiune a presupusului  plan fiind prezentată la șase zile după anunțurile privind oprirea planurilor de asasinare a lui Vadim Krasnoselski.

Tiraspolul aduce acuzații Ucrainei legate de un atac terorist

Tiraspolul susține că Serviciul de Securitate al Ucrainei au planificat un atac terorist ce vizează delegația OSCE. „S-a stabilit că se pregătea un act terorist împotriva delegației OSCE, în data de 14 februarie, în apropiere de cetatea Bender, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău”, a declarat așa-zisul procuror de la Tiraspol, Anatoli Gurețki, într-o conferință de presă

Acest atac terorist presupunea plasarea unei mașini cu explozibil, care urma să fie detonat, pe traseul pe care delegația, formată din 20 de persoane, urma să se deplaseze. În ziua respectivă președintele OSCE,  Bujar Osmani, a venit la Bender pentru negocieri cu așa-zisul lider de la Tiraspol, a susținut Gurețki.

,,Inițial, Land Rover-ul minat era destinat împotriva delegației OSCE. Când atacul terorist a eșuat, președintele Krasnoselki a devenit a doua țintă. Aceasta este o provocare împotriva Transnistriei și a contingentului rus de menținere a păcii”, a mai declarat Anatoli Gurețki.

În cadrul vechii versiuni a acuzației, reprezentanții Transnistriei au susținut faptul că Serviciul de Securitate ucrainean a avut o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol. Așa-ziși atacatorii ar fi pregătit atacul terorist în centrul orașului şi mizau pe un număr mare de victime. „Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii”, prezintă comunicatul de presă al autorităților din stânga Nistrului.

Kievul respinge acuzațiile aduse de Tiraspol

Kievul a respins acuzațiile și a susținut că este o provocare venită din partea Kremlinului. Republica Moldova a intervenit și oficialii au declarat că situația este stabilă, iar aceste posibile pericole nu au dovezi clare pe care să se bazeze o acuzație.

,,Nu avem confirmare a acestor lucruri. Ceea ce este important să spun, este că Republica Moldova se află într-o situație stabilă, într-o situație de pace, într-o situație de stabilitate în regiune și Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace și de stabilitate, și nu există pericole de escaladare. Nu există pericole din aceea zonă”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău.

La finalul lunii precedente, Kremlinul a anunțat că Rusia este interesată de situația din Transnistria din cauza faptului că este „provocată din exterior”, anunță purtătorul de cuvânt.  Totodată, liderul de la Tiraspola declarat că nu există un pericol real, dar situația a fost creată de panică. Acesta a îndemnat oamenii să-si păstreze calmul.

Ministerului rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește atacuri în Transnistria. Această acuzație a fost negată de consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak. În această situație, Vladimir Putin a anulat un decret semnat în 2012, care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, conform Adevărul .