Infofinanciar > Lumea la zi > Aprovizionarea cu tancuri continuă pentru Ucraina. Polonia sprijină Kievul cu tancuri Leopard 2
Lumea la zi

Aprovizionarea cu tancuri continuă pentru Ucraina. Polonia sprijină Kievul cu tancuri Leopard 2

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto: dreamstime

Alte 10 tancuri Leopard 2A4 au fost trimise astăzi Ucrainei, conform declarațiilor vicepremierul și ministrul apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak. „Începem acum să organizăm un centru de service pentru tancuri”, a spus el. Până în prezent, Polonia a furnizat Ucrainei sute de tancuri, inclusiv 14 Leopard 2A4.

„Susținem Ucraina în cadrul coaliției internaționale. Pe lângă cele 14 tancuri Leopard poloneze, acest batalion include și patru tancuri din Canada, opt tancuri din Norvegia și șase din Spania. Așadar, avem de-a face cu siguranță cu un batalion de tancuri grele. În cazul Poloniei, le-am trimis deja. În cazul aliaților noștri, tancurile vor fi trimise în Ucraina foarte curând”, a declarat, ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Błaszczak, în cadrul unui briefing care a avut loc joi, 9 martie.

Soldații ucraineni sunt pregătiți

Ministrul apărării a mai spus că soldații ucraineni, care ar trebui să opereze aceste tancuri, au finalizat pregătirea necesară și sunt bine pregătiți pentru sarcinile care îi așteaptă.

„Aceștia sunt soldați care au deja experiență de serviciu în forțele blindate, dar, desigur, până acum au folosit echipamente post-sovietice”, a subliniat el.

„Am deschis calea, până în punctul în care a fost asamblat un întreg batalion compus din Leopard 2A4″, a declarat Błaszczak în cadrul briefing-ului de presă. De asemenea, acesta a declarat că tancurile din Polonia vor ajunge în Ucraina „într-un timp foarte scurt”.

Oficialul polonez a menționat, de asemenea, că Polonia se pregătește să organizeze un hub care va fi responsabil de întreținerea și repararea acestor tancuri.

„Problema este reprezentată de piesele de schimb pentru aceste tancuri. În urmă cu 20 de ani, producția lor s-a oprit. Suntem pregătiți să o reluăm. Bineînțeles, în cooperare cu germanii, discutăm ca tancurile Leopard pentru Ucraina să fie întreținute în Polonia”, a explicat Błaszczak.

Tot mai multe țări UE oferă ajutor militar Ucrainei

Miniștrii Apărării din UE au convenit deja să accelereze furnizarea de cartușe de artilerie și să cumpere mai multe obuze pentru a ajuta armata ucraineană. Se pare că ucrainenii consumă mult proiectil de artilerie decât reușesc alții să producă.

Sprijinul sub formă de tancuri precum Leopard, care sunt mult mai avansate decât tancurile fabricate după căderea sistemului sovietic folosite de cele două țări aflate în conflict, a fost solicitat de Ucraina. Polonia este primul stat care a decis să doneze o companie de tancuri Leopard 2 (versiunea 2A4) Ucrainei, ca parte a construirii unei coaliții internaționale pe această temă.

La sfârșitul lunii ianuarie, președintele american, Joe Biden, a anunțat că SUA va furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, în timp ce Marea Britanie a confirmat că intenționează să doneze 14 tancuri Challenger 2 părții ucrainene.

Ministrul Błaszczak a confirmat, de asemenea, declarația președintelui polonez, Andrzej Duda, potrivit căreia Polonia este pregătită să predea Ucrainei avioane de luptă MIG-29, produse după 1992, ca parte a unei coaliții mai mari.

La 24 februarie, la aniversarea unui an de la izbucnirea invaziei Rusiei, Polonia a trimis primele patru din cele 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina. De asemenea, 60 de tancuri PT-91 Twardy vor fi trimise de Varșovia, potrivit TVP World.ro.