Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia este în alertă! Un grup de militari ucraineni ar fi trecut granița și ar fi luat ostatici
Lumea la zi

Rusia este în alertă! Un grup de militari ucraineni ar fi trecut granița și ar fi luat ostatici

România, hartă Europa de Sud-Est
Sursă foto: evz

Presa rusă relatează că printre persoanele ucise în atacul unui grup de recunoaștere ucrainean în regiunea rusă Briansk se află și locuitori locali. Agenția de știri rusească TASS afirmă că gărzile rusești se luptă cu grupul care s-a infiltrat joi la granița regiunii, conform Sky News. În paralel, media occidentală vorbește despre o posibilă înscenare a atacului. Vladimir Putin va prezida o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Este posibil ca până la șase persoane să fie ținute ostatice, iar civili ar fi fost uciși și răniți, precizează agenția. Serviciul de securitate al Rusiei a declarat că forțele sale și armata încearcă să lichideze ceea ce a numit „un grup armat de naționaliști ucraineni”.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat într-o postare pe Telegram că sabotorii ucraineni au deschis focul asupra unei mașini în mișcare, omorând o persoană și rănind un copil.

Un atac cu drone urmat de trecerea graniței

Ulterior, el a declarat că forțele armate ucrainene au lansat un atac cu drone și au tras asupra altor zone din apropierea graniței.

„Aceste afirmații nu au fost verificate de Sky News și încă nu am văzut un răspuns din partea vreunui oficial ucrainean”, transmite ziarul online.

Rapoartele au declanșat speculații pe scară largă potrivit cărora incidentul ar putea fi o formă de atac sub steag fals pus în scenă de Moscova.

Putin va prezida o reuniune de urgență pe tema „operațiunii de sabotaj din Ucraina”

Vladimir Putin va prezida astăzi o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat un deputat rus, după ce un grup de sabotori ucraineni s-ar fi infiltrat în regiunea de frontieră Briansk.

Rapoartele rusești „foarte suspecte” despre Briansk provoacă temeri că Putin le-ar putea folosi pentru a justifica măsuri de escaladare.

Speculațiile sunt tot mai multe cu privire la faptul că atacul raportat de un grup de agenți ucraineni ar fi fost pus în scenă de Moscova ca parte a unui fel de incident sub pavilion fals.

Ipotezele unei înscenări rusești

Anton Barbashin, directorul editorial al jurnalului online Riddle Russia, se numără printre cei care pun la îndoială rapoartele mass-media rusești despre Briansk.

El citează o știre relatată în presa rusă în ultimele zile, despre care sugerează că a prezis efectiv o incursiune ucraineană în regiune.

Descriind incidentul ca fiind o „evoluție foarte suspectă”, el sugerează că indică faptul că Vladimir Putin ar putea să-l folosească ca justificare pentru o formă de escaladare a războiului.

Corespondentul de externe al publicației The Economist se face ecoul acestor temeri, afirmând că înregistrarea video în care se pretinde că sunt prezente forțele ucrainene de la fața locului „pare un pic falsă”.

Într-un videoclip publicat pe Telegram, militarii despre care se presupune că au trecut granița în Ucraina, peste 40 la număr, afirmă că vor să elibereze teritoriul de regimul criminal al lui Putin. Pe fundal se aud focuri de armă, iar cel care vorbește în videoclip spune că „Nu am venit ca sabotori, ci ca armată eliberatoare”.

Rapoartele de „sabotaj” de la Briansk sunt o provocare, spune Ucraina

Rapoartele privind un atac al sabotorilor ucraineni în regiunea rusă Briansk sunt o „provocare deliberată”, a declarat un consilier principal al lui Volodimir Zelenski. Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter în această după-amiază că Federația Rusă „vrea să își sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte țări”.

Alte rapoarte oferă dovezi suplimentare care contrazic relatările emanate din Rusia – și dau mai multă credibilitate sugestiilor că fac parte dintr-un atac sub pavilion fals.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.