Infofinanciar > Lumea la zi > Armata ucraineană: situația este „extrem de tensionată” în jurul Bakhmut. Unitățile de asalt Wagner atacă fără oprire orașul
Lumea la zi

Armata ucraineană: situația este „extrem de tensionată” în jurul Bakhmut. Unitățile de asalt Wagner atacă fără oprire orașul

Armata ucraineană: situația este „extrem de tensionată” în jurul Bakhmut. Unitățile de asalt Wagner atacă fără oprire orașul
Sursă foto: AP

Ucraina a declarat marți, 28 februarie, că forțele sale se află sub presiune în Bakhmut, un oraș aproape distrus din estul regiunii Donețk, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl cucerească.

„Situația din jurul Bakhmut este extrem de tensionată. În ciuda faptului că a suferit pierderi semnificative, inamicul a trimis cele mai bine antrenate unități de asalt Wagner pentru a încerca să străpungă apărarea trupelor noastre și să încerce să înconjoare orașul”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, pe rețelele de socializare.

Trupele Moscovei, și în special grupul paramilitar Wagner, au făcut progrese lente în direcția cuceririi orașului.

Orașul Bukhmut, centrul războiului

Centrul industrial cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război a devenit epicentrul războiului crâncen din estul Ucrainei, scrie Kiev Post.

Această bătălie, cea mai îndelungată din invazia de un an a Rusiei, a implicat lovituri de artilerie în masă, a făcut multe victime de ambele părți și a redus orașul la ruine.

Experții au minimalizat importanța strategică a orașului, dar Bakhmut s-a transformat într-un premiu politic și simbolic cheie pe măsură ce bătălia s-a prelungit.

Luni seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că situația din jurul Bakhmut devine din ce în ce mai dificilă.

„Situația devine din ce în ce mai complicată”, a declarat Zelensky în discursul său de seară.

Ucrainenii din Bakhmut sunt eroi, spune Zelenski

„Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile”, a spus el, numindu-i pe soldații ucraineni care luptă pentru Bakhmut „adevărați eroi”.

Luptele aprige pentru orașul industrial Bakhmut din regiunea estică Donețk au fost cea mai lungă bătălie din timpul invaziei rusești care durează de un an.

Zelenski a declarat că ucrainenii vor lupta pentru Bakhmut atât timp cât vor putea.

Cucerirea lui Bakhmut ar fi o victorie majoră pentru Moscova, dar analiștii spun că capturarea sa ar fi în principal simbolică, deoarece orașul minier de sare are o valoare strategică redusă.

În declarațiile transmise luni la televiziunea rusă, Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că toate drumurile care duc spre Bakhmut se află „sub controlul de foc” al forțelor pro-Moscova.

Ofensiva rusă înaintează

Armata rusă și Wagner au făcut câștiguri crescânde în zonă. În ianuarie au cucerit orașul Soledar, aflat în apropiere. Până în prezent, nu au reușit să captureze centrul ruinat al Bakhmut, în ciuda multiplelor încercări, conform The Guardian.

Aproximativ jumătate din regiunea Donețk din regiunea Donbas rămâne sub controlul Kievului, la un an de la invazia la scară largă a lui Vladimir Putin. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, președintele rus a ordonat armatei sale să cucerească toate provinciile Donețk și Luhansk până la sfârșitul lunii martie. O ofensivă decisivă a Rusiei încă nu a avut loc.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.