Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia condamnată din nou de ONU. Antonio Guterres: ”A dezlănțuit moartea, distrugerea și strămutarea pe scară largă”
Lumea la zi

Rusia condamnată din nou de ONU. Antonio Guterres: ”A dezlănțuit moartea, distrugerea și strămutarea pe scară largă”

sursă foto: edition.cnn.com; unul dintre centrele de detenție rusești
FOTO: edition.cnn.com

Aflat în fața unui centru de detenție rusesc din Herson, la câteva zile după ce orașul a fost eliberat, Ihor, în vârstă de 29 de ani, încă tremura când își amintea ce a îndurat înăuntru.

„Am fost ținut aici timp de 11 zile și în tot acest timp am auzit țipete din subsol”, a declarat Ihor, care a cerut CNN-ului să nu-i dezvăluie numele de familie pentru protecția sa. „Am fost atacat cu un pistol cu electroșocuri, îl folosesc ca pe o primire. Unul dintre ei m-a întrebat pentru ce am fost adus și alți doi au început să mă lovească în coaste.

Prima etapă constă în reținerea și, în multe cazuri, uciderea liderilor

„Oamenii au fost torturați, au fost bătuți cu bastoane în brațe și picioare, chiar și conectați la baterii și electrocutați sau torturați cu apă”, a adăugat ucraineanul. Herson a fost primul oraș mare și singura capitală regională pe care trupele rusești au reușit să o ocupe de la începutul invaziei.  Armatele Moscovei au cucerit orașul la 2 martie 2022 și l-au ocupat timp de mai multe luni, înainte de a fi nevoite să se retragă la începutul lunii noiembrie, după o ofensivă de câteva luni a forțelor ucrainene.

Centrul de detenție în care a fost ținut Ihor făcea parte dintr-o rețea de cel puțin 20 de unități despre care avocații ucraineni au spus că face parte dintr-o strategie rusească calculată pentru a stinge identitatea ucraineană. „Aceste centre de detenție sunt legate între ele, ele urmează un mod foarte asemănător, dacă nu identic de a se comporta”, a declarat pentru CNN, Wayne Jordash, șeful Mobile Justice Team, un birou de anchetatori internaționali care sprijină Biroul Procurorului General al Ucrainei.

Ancheta a constatat că forțele rusești au urmat un plan foarte specific în mai multe zone ocupate, cu modele clare care indică planul general de ocupare a Ucrainei de către Moscova. „Prima etapă, în esență, este de a reține și, în multe cazuri, de a ucide o categorie de persoane etichetate drept „lideri”, adică cei care ar putea rezista fizic ocupației, dar și cei care ar putea rezista din punct de vedere cultural”, a spus Jordash.

„A doua etapă este un fel de proces de filtrare, în care populația care rămâne în afara centrelor de detenție este supusă unei monitorizări și filtrări constante, astfel încât oricine este suspectat de a fi implicat cu „liderii” sau a fost implicat în organizarea oricărui tip de rezistență este, de asemenea, identificat și apoi fie deportat în Rusia, fie reținut în centrele de detenție și torturat”.

Metodele au fost folosite în toate zonele ocupate de forțele rusești

Jordash a declarat că aceste metode au fost folosite nu doar în Herson, ci și în alte zone ocupate de forțele rusești, cum ar fi suburbiile din Kiev, Bucha și Borodianka. Cu toate acestea, a adăugat el, ocupația îndelungată a Hersonului a permis forțelor rusești să meargă și mai departe. Jordash a mai declarat că „A treia etapă este stingerea identității permanente”,. Aceasta poate include eliminarea programei școlare ucrainene din școli și confiscarea obiectelor considerate pro-ucrainene, cum ar fi steaguri sau tricouri în culorile țării. „În esență, populația este închisă, astfel încât toate urmele identității ucrainene să poată fi eliminate”, a explicat acesta.

Nu era singur. Un alt deținut cu care CNN a vorbit, Archie, care, de asemenea, nu a dorit să îi dezvăluim numele de familie din motive de securitate, a declarat că a fost torturat în aceeași unitate.

„M-au bătut, m-au electrocutat, m-au lovit cu picioarele și m-au bătut cu bastoane”, și-a amintit Archie, în vârstă de 20 de ani. „Nu pot spune că m-au înfometat, dar nu mi-au dat prea mult de mâncare”. Archie a spus că a avut norocul să fie lăsat să plece după nouă zile și după ce a fost forțat să înregistreze un videoclip în care spunea că a fost de acord să lucreze cu ocupanții ruși.

Anchetatorii ucraineni și cei internaționali au mai spus că au descoperit legături financiare care leagă aceste centre de detenție de statul rus. „Aceste centre de detenție au legături financiare cu statul rus”, a declarat Jordash, citând documente descoperite de anchetatori. „Aceste documente financiare, arată că administrația civilă este finanțată din Rusia, iar administrația civilă finanțează centrele de detenție, deci aveți modele foarte clare și legături foarte clare”.

Rusia a negat în repetate rânduri orice acuzații că ar fi comis crime de război

CNN nu a reușit să analizeze în mod independent documentele citate de investigație. Jordash a declarat că acestea sunt doar rezultatele preliminare ale investigației, explicând că mai multe dovezi ale crimelor de război rusești sunt încă descoperite și procesate.

De asemenea, el a spus că rezultatele publicate recent sunt un indicator util pentru ceea ce se întâmplă în teritoriile ocupate în prezent de Rusia sau pentru ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Moscova ar fi reușit să preia complet controlul asupra Ucrainei.

Pentru mine, ceea ce este interesant în legătură cu Kherson este că vezi cu adevărat microcosmosul planului criminal general, ceea ce s-ar fi întâmplat cu restul Ucrainei”, a explicat el. „Ceea ce este îngrozitor, la fel de mult ca și tortura… este gândul la ceea ce s-ar fi întâmplat, dacă Rusia ar fi reușit să aibă succes în ocuparea unor zone vaste din Ucraina”, potrivit editioncnn.com.

Pentru Jordash, o ocupație rusă mai amplă ar fi dus la un număr „fără precedent” de detenții, precum și la cazuri de tortură și omoruri. „Acest plan criminal, care implică comiterea de crime de război și crime împotriva umanității, în esența sa, vedeți că acesta se îndreaptă spre o fază mai finală, distructivă, ceea ce pare să sugereze că, în absența unui succes în planul inițial, planul se transformă într-unul de distrugere fizică, mai mulți morți, mai multă distrugere și intenții potențial genocidare”, a spus el.

CNN a contactat guvernul rus pentru a comenta acuzațiile formulate de anchetatorii ucraineni și internaționali, dar nu a primit încă un răspuns. Rusia a negat în repetate rânduri orice acuzații că ar fi comis crime de război în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

În ciuda negărilor Moscovei, echipele CNN aflate la fața locului au fost martorele rezultatelor brutale ale ocupației rusești nu doar în Herson, ci și în locuri precum Bucha, Irpin și Borodianka, descoperind dovezi de tortură și uciderea fără discernământ a civililor obișnuiți. În ianuarie, Human Rights Watch a acuzat Moscova de ” de încălcări ale dreptului umanitar internațional”, iar la începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a declanșat „cele mai masive încălcări ale drepturilor omului pe care le trăim în prezent”. „A dezlănțuit moartea, distrugerea și strămutarea pe scară largă”, a continuat Guterres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.