Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia cartografiază infrastructura aliaților Ucrainei. Moscova a luat în vizor cablurile de internet subacvatice
Lumea la zi

Rusia cartografiază infrastructura aliaților Ucrainei. Moscova a luat în vizor cablurile de internet subacvatice

cabluri internet subacvatice; foto: playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Există un „risc semnificativ” ca Rusia să vizeze infrastructura critică din Europa sau America de Nord, inclusiv conductele de gaz și cablurile de internet, ca parte a confruntării sale cu Occidentul în războiul din Ucraina, a avertizat un înalt oficial NATO din domeniul informațiilor.

David Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate, a declarat reporterilor că Rusia „cartografiază în mod activ” infrastructura aliaților Ucrainei, atât pe uscat, cât și pe fundul mării. Serviciile de informații militare și civile ale Moscovei dispun de „resurse considerabile” pe care Vladimir Putin le-ar putea desfășura pentru supravegherea infrastructurii, „inclusiv prin utilizarea navelor civile și a așa-numitelor nave spion”, a adăugat Cattler.

Cablurile submarine transportă 95% din traficul de internet

Amenințarea pe care o reprezintă gazoductele submarine care aprovizionează Europa a fost expusă în mod clar de sabotajul conductelor Nord Stream în Marea Baltică în septembrie anul trecut. Cattler a declarat că și cablurile submarine care transportă 95% din traficul de internet sunt, de asemenea, potențial în pericol. „Vedem un risc semnificativ ca infrastructura critică din Europa și, potențial, din America de Nord să fie ținta Rusiei ca parte a războiului său împotriva Ucrainei”, a declarat Cattler.

„Rușii sunt mai activi decât i-am văzut de ani de zile în acest domeniu”, a spus Cattler. „Patrulele lor în tot Atlanticul sunt de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani”. De asemenea, navele rusești „își asumă mai multe riscuri” în Marea Baltică și în Marea Nordului, a adăugat oficialul NATO.

În urma exploziilor de la Nord Stream, care fac obiectul unor anchete în trei țări diferite, NATO a înființat o nouă „celulă” la sediul său din Bruxelles pentru a coordona eforturile de protecție a infrastructurii submarine.

Niciuna dintre anchete nu a ajuns încă la o concluzie cu privire la autorul atacului, dar suspiciunile inițiale ale guvernelor occidentale au căzut asupra Rusiei. Săptămâna trecută, autoritățile daneze au confirmat observarea unei nave a marinei ruse cu submarin în apropierea conductelor cu patru zile înainte de exploziile din septembrie anul trecut.

Incidentul de la Nord-Stream a demonstrat pericolul cu care se confruntă infrastructura submarină

Șeful noii celule, generalul-locotenent Hans-Werner Wiermann, a declarat că incidentul de la Nord Stream a demonstrat „pericolul clar și prezent cu care se confruntă infrastructura noastră submarină critică”.

Dependența Occidentului de o astfel de infrastructură nu face decât să crească, a adăugat Wiermann, în condițiile în care fluxurile de date prin cabluri submarine sunt în creștere, iar tranziția către energia verde, alimentată de vântul offshore, necesită mai multă electricitate care trebuie transportată la țărm de-a lungul fundului mării.

Țările NATO au intensificat patrulările navale ca răspuns la amenințarea sporită, a adăugat Wiermann, iar armatele se coordonează mai strâns cu operatorii de infrastructură din sectorul privat pentru a consolida securitatea. „Ne-am sporit activitățile de vigilență și supraveghere. Am crescut semnificativ numărul de nave care patrulează în Marea Nordului și în Marea Baltică. Dar trebuie să facem mai mult „, a completat Cattler.

Norvegia, care anul trecut a devenit cel mai mare furnizor de gaz al Europei, în detrimentul Rusiei, a declarat că urmărește „îndeaproape” activitatea Moscovei în apele sale, unde se află zeci de platforme de gaz și petrol și conducte vitale pentru aprovizionarea cu energie a Europei. Premierul Jonas Gahr Støre a declarat săptămâna trecută pentru POLITICO că Rusia „își arată disponibilitatea de a-și asuma mai multe riscuri” prin activitățile sale navale în regiune.

Există doar aproximativ 400 de cabluri submarine de transmisie a internetului în lume

Cattler a declarat că atacurile asupra infrastructurii ar putea fi văzute de Moscova ca o modalitate de a „perturba viața occidentală și de a obține o influență asupra acelor națiuni care oferă sprijin Ucrainei. Când te uiți la dovezile activităților lor de acum, la locurile în care fac sondaje, suprapuse cu această infrastructură submarină critică… poți vedea că cel puțin semnalează că au intenția și capacitatea de a acționa în acest domeniu dacă vor alege”, a explicat diplomatul NATO .

Cablurile de internet sunt considerate ca fiind o vulnerabilitate cheie a infrastructurii. „Puțini oameni sunt conștienți de cât de dependenți suntem, în mod colectiv, de un număr limitat de cabluri de fibră optică care formează coloana vertebrală a internetului și leagă electronic continentele noastre”, a declarat Cattler, adăugând că există doar aproximativ 400 de cabluri submarine de transmisie a internetului în lume, iar jumătate dintre acestea ar putea fi desemnate „critice”.

„În total, acestea transportă tranzacții financiare în valoare estimată de 10 trilioane de dolari în fiecare zi. Aceste cabluri sunt cu adevărat un pivot economic”, conchide Cattler.