Infofinanciar > Lumea la zi > Cine a fost în spatele exploziei de la Nord Stream? Navă găsită în apropierea gazoductelor cu câteva zile înainte de sabotaj
Lumea la zi

Cine a fost în spatele exploziei de la Nord Stream? Navă găsită în apropierea gazoductelor cu câteva zile înainte de sabotaj

nord-stream, sursă foto etenergyworld
sursă foto etenergyworld

Există 26 de fotografii ale navei SS-750 a marinei ruse, care transportă un mic submarin conceput pentru a efectua operațiuni subacvatice. O navă de patrulare daneză a detectat ambarcațiunea rusă în apropierea gazoductelor Nord Stream, cu patru zile înainte ca acestea să fie sabotate cu ajutorul mai multor explozii, potrivit presei.

Comandamentul apărării a confirmat că are 26 de imagini ale navei SS-750 a marinei ruse, care transportă un mic submarin conceput pentru a efectua operațiuni subacvatice, fotografiate de o navă de patrulare daneză în apropierea conductelor la 22 septembrie 2022, a relatat un ziar local.

Rusia este vinovatul exploziei

Patru zile mai târziu, la 26 septembrie 2022, explozii au sfâșiat trei dintre cele patru gazoducte Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică și sunt deținute parțial de compania rusă Gazprom. Autoritățile suedeze și daneze au calificat exploziile drept un act de sabotaj deliberat. Autoritatea suedeză de urmărire penală a confirmat în noiembrie că la „locul crimei” au fost găsite reziduuri de explozibili și mai multe „obiecte străine” pe fundul mării, la aproximativ 100 de metri sub suprafața Mării Baltice, în apropiere de insula daneză Bornholm.

Unii analiști s-au grăbit să acuze Rusia pentru sabotaj, indicând istoricul său de război hibrid și un posibil motiv de intimidare, deoarece a încercat să provoace durere națiunilor occidentale care au susținut Ucraina după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă a țării. Rusia a acuzat în diferite moduri Marea Britanie și SUA pentru explozii, în timp ce unii au arătat cu degetul spre ucraineni. Continuă investigațiile multiple ale autorităților daneze, suedeze și germane cu privire la explozii.

Săptămâna trecută, o investigație comună a televiziunilor publice daneză, finlandeză, suedeză și norvegiană a constatat că Rusia a folosit nave civile pentru a colecta informații despre activitatea militară și infrastructura critică din Marea Nordului, conform Politico .

Investigație dificilă

Va fi „dificil” de confirmat cine se află în spatele atacurilor de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, au declarat autoritățile suedeze care au investigat incidentul. Într-o declarație, Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat că echipa sa speră „să poată confirma cine a comis această crimă”, dar că circumstanțele sunt „dificil de investigat”. Ljungqvist a declarat că este în continuare cel mai probabil ca un actor de stat să fie responsabil pentru acest incident. „Nu excludem nimic, dar faptul că este un actor statal care se află direct sau cel puțin indirect în spatele acestui lucru este, desigur, principalul nostru scenariu absolut”, a declarat acesta.

Procurorul a avertizat, de asemenea, că incidentul „a devenit o arenă deschisă pentru diferite tentative de influențare”. Exploziile de pe conductele submarine din septembrie 2022 au provocat daune grave și au declanșat investigații separate în trei țări diferite. Conductele fac legătura între Rusia și Germania. Incidentul, despre care autoritățile suedeze au confirmat anterior că a fost un act deliberat de sabotaj, a dat naștere la mai multe teorii privind identitatea vinovaților, Rusia, SUA și un grup pro-ucrainean fiind presupuse a fi implicate. Kremlinul, Casa Albă și Guvernul ucrainean au negat cu vehemență implicarea.

„Aceste speculații nu au niciun impact asupra anchetei în curs, care se bazează pe fapte și pe informațiile care au reieșit din analize, din investigațiile de la locul crimei și din colaborarea cu autoritățile din Suedia și din alte țări”, a declarat Ljungqvist. Ancheta Suediei a fost „în primul rând pentru a examina dacă interesele suedeze sau securitatea sa sunt amenințate, de exemplu dacă teritoriul suedez a fost folosit pentru a efectua sabotajul”, a adăugat el, conform Politico .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.