Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia acaparează marea cu nave! Aceasta ar putea fi „o demonstrație de dominație”
Lumea la zi

Rusia acaparează marea cu nave! Aceasta ar putea fi „o demonstrație de dominație”

steagul rusiei si steagul sua, sursa mediafax.ro
Sursa: mediafax.ro

Conform CNN, Rusia își crește prezența în teritoriul Mării Negre cu un „număr destul de atipic de nave”, a precizat, joi, 16 martie, armata din Ucraina.

Numărul ridicat de nave, format din 21 de unități, ar putea avea ca misiune „o demonstrație de dominație pe mare”, ulterior doborârii de marți a unei drone americane de către un avion de vânătoare originar din Federația Rusă, se speculează într-o postare de pe platforma Facebook a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, o formațiune a armatei țării.

Măsurile luate de SUA

Statele Unite ale Americii au declarat că vor lua măsuri în scopul garantării faptului că că drona nu va pica în mâinile greșite.

„Este, de asemenea, posibil ca rușii înșiși să efectueze o operațiune de căutare”, se menționează în comunicat.

Un oficial american care este pus în temă cu situația a precizat pentru CNN faptul că Statele Unite sunt de părere că Federația rusă a făcut rost de anumite resturi de la drona destinată supravegherii ce a fost lovită în plin și s-a prăbușit în Marea Neagră.

Postul militar a avertizat că majorarea prezenței Rusiei în Marea Neagră înseamnă o posibilitate mai mare a unor atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Navele ar avea capacitatea de a transporta până la 32 de rachete de croazieră de tip Kalibr, conform declarației.

„Nu ignorați alarmele de raid aerian”, a insistat Comandamentul Operațional Sud, potrivit hotnews.ro.

Istoricul atacului

Presupusul atac al Rusiei asupra unei drone americane în spațiul aerian internațional a stârnit foarte repede îngrijorări, cauzând o stare de agitație la Washington, și, de asemenea, temeri pe tot globul cu privire la un conflict de un calibru mai mare între cele două țări.

Administrația lui Joe Biden și legislatorii au criticat Rusia pentru ceea ce au numit o manevră neprofesionistă și periculoasă, în care două avioane rusești au provocat pagube unei drone americane MQ-9, forțându-i aterizarea în Marea Neagră.

Înalții oficiali americani din domeniul securității împreună alți experți au subliniat promp natura neobișnuită a incidentului. „Este extrem de neobișnuit, nu am cunoștință de un astfel de incident care să fi avut loc în ultimul an de conflict acolo”, a precizat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall.

Interceptările între avioanele americane și cele rusești nu sunt ieșite din comun, mai multe cazuri având loc în apropierea spațiului aerian din Alaska până acum, în acest an. Însă incidentul cu drona „este neobișnuit, nefericit și nesigur”, a explicat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, reporterilor de la Pentagon.

Secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrușev, a spus că țara sa va încerca să facă rost de epava dronei.

Înainte, Patrușev a fost șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, FSB, succesorul KGB-ului din Uniunea Sovietică, relatează CNN.

„Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie să încercăm. Și, cu siguranță, vom lua în considerare acest lucru”, a declarat Patrușev la televiziunea rusă de stat Rusia-1.

Conform unui oficial care a fost citat de CNN, SUA nu au în clipa de față nicio navă în Marea Neagră, ceea ce ar face ca orice tentativă de recuperare a dronei de către armata americană să fie foarte complicată și să necesite mult timp.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a relatat marți că SUA au luat măsuri pentru a „minimiza valoarea informațională” în eventualitatea în care drona ar ajunge la ruși, conform antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.